Öt évvel megúszhatja a hét halott miatt felelő embercsempész

Mindössze öt évvel megúszhatja az a szerb embercsempész, aki ellen ma emeltek vádat a tavalyi mórahalmi tömeges halált okozó közúti baleset miatt. A vádlott szerb embercsempész társa vezette az autót, amelyben kilenc illegális migránst akartak Ausztriába vinni, ám Mórahalom belterületén autójuk nekivágódott egy lakóháznak. A sofőr és hat migráns szörnyet halt, három migráns és a vádlott embercsempész megsérült.

2022. 12. 21. 21:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt a szerb embercsempész ellen, aki társával együtt kilenc illegális határátlépő csempészésében működött közre, ám közülük hatan a sofőrrel együtt közúti balesetben elhunytak Mórahalmon – tudatta ma az ügyészség. 

A tragédia helyszínétől négyszáz méterre néhány hete újabb migránsbaleset történt. Most egy román személyautó Mórahalom belterületén, az 55-ös főút 18-as kilométerszelvényében lesodródott az útról és felborult. A járműben a román állampolgárságú sofőr mellett hét utas ült. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat. Valamennyien megsérültek, a mentők kórházba szállították őket.

 

A tavalyi tragédiában a vádirat szerint a vádlott és barátja 2021. december 13-án, éjjel, Ásotthalom külterületén felvettek gépjárművükbe kilenc külföldit, akiket ismeretlen személyek juttattak át illegálisan Magyarország területére. A vádlott társa által vezetett autóval ezután Ausztria irányába indultak, de röviddel ezt követően 

a rendőrök igazoltatni kívánták őket, azonban a megkülönböztető jelzés ellenére nem álltak meg, hanem nagy sebességgel tovább hajtottak. Mórahalom belterületére érve a vádlott társa elveszítette az uralmát a gépkocsi felett, és az útpadkára felhajtva egy háznak ütközött.

 

A rendőrség felvételén az embercsempész okozta baleset helyszíne közvetlenül a tragédia után (Forrás: Police.hu)

A baleset következtében a sofőr és hat illegális határátlépő a helyszínen életét veszítette, míg a vádlott és további három utas súlyos sérüléseket szenvedett.

A vádlottat a járási ügyészség társtettességben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette elkövetésével vádolja.

Az ügyészség mértékes indítványában öt év börtönbüntetés és tíz év kiutasítás kiszabását indítványozta a vádiratában arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűnösségét beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

A vádemeléskor letartóztatásban lévő terhelt bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni. 

 

Migránsok újabb balesete

A rendőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak információi alapján – Újrónafő belterületén akartak ellenőrizni egy furgont december 21-én tíz óra körül. A jármű vezetője a csúszós úton a gépjármű felett az uralmát elveszítette és fának csapódott. Az autóban a 18 éves szír sofőrön kívül további 22 – magukat marokkói és szír állampolgárnak valló – külföldi utazott.

Ma újabb migráns baleset történt (Forrás: police.hu)

Az utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Az elsődleges adatok szerint a járműben tartózkodó személyek közül 14 migráns könnyebben megsérült, ellátásukról a mentőszolgálat munkatársai gondoskodnak.

A rendőrök a járművezetőt elfogták és – orvosi ellátásukat követően – a migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították. A sofőr ellen a főkapitányság embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indít, a migránsokat pedig meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében – a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Elítélték az embercsempészt

A Szombathelyi Járási Ügyészség ma állította bíróság elé azt a letartóztatásában lévő tunéziai állampolgárságú férfit, akit Vas megyében, az M85-ös számú autóúton október 28-án értek tetten, miközben 16 migránst akart a magyar–osztrák határhoz szállítani.

A vád szerint a tunéziai férfi a szerb–magyar határ közelében egy tehergépkocsiba olyan 12 marokkói és négy tunéziai állampolgárt vett fel, akik korábban illegálisan léptek Magyarország területére, és tiltott módon, a jogszabályi rendelkezések megsértésével akartak Ausztrián keresztül Franciaországba és Spanyolországba jutni. A férfi a külföldieket a több órán keresztül tartó út során megállás nélkül, összezsúfolva szállította, ezzel nekik testi szenvedést okozott.

A járőrök a vádlott által vezetett tehergépkocsit október 28-án a hajnali órákban, az M85-ös autóúton megpróbálták ellenőrizni, ő azonban a rendőri jelzéseket figyelmen kívül hagyta és elmenekült. A rendőrök a vádlottat Szombathelyig követték, ahol megállásra kényszerítették és elfogták.

A Szombathelyi Járásbíróság – az ügyészi indítvánnyal egyezően – csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a letartóztatásban lévő vádlottat, akit öt év börtönbüntetésre ítélt és tíz évre kiutasított az ország területéről.

Az ítélet jogerős.

Borítókép: Helyszínelnek Mórahalmon a 2021. decemberi tömegszerencsétlenség helyszínén (Forrás: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.