időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo
A gátlástalan embercsempészeknek az emberélet sem drága, csak fizessenek

Bármelyik nap megismétlődhet a mórahalmi migráns tragédia

Szemán László János
2022.12.05. 17:44 2022.12.05. 18:19
Bármelyik nap megismétlődhet a mórahalmi migráns tragédia

Egy éve hét migráns vesztette az életét Mórahalmon, a mostani vasárnapi balesettől néhány száz méterre, amikor a menekülő embercsempész egy ház falába rohant. A hétvégi baleset az 55-ös főút települést elhagyó szakaszán, a körforgalomban történt. A román embercsempész rendőrök elől menekülve egyenesen áthajtott a körforgalmon és felborult. Ezúttal nem halt meg senki.

Biztonsági szakemberek szerint bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy újabb mórahalmi tragédia. Szinte már naponta ismétlődik meg, hogy a gátlástalan embercsempészek mindenáron teljesíteni akarják a megbízást, még a szállított illegális migránsok testi épségére, sőt életére sincsenek tekintettel. Az őket megállítani akaró rendőrök elől kitörnek a  járműveikkel, menekülés közben pedig egyre gyakrabban kisodródnak, felborulnak, vagy éppen farakásnak, korlátnak, sőt házfalnak ütköznek. Mint ahogy az egy éve történt Mórahalomnál.

 

Hét illegális migráns vesztette életét abban a balesetben, amelyik 2021. december 13-án, éjszaka történt a településen. Négyen megsérültek, köztük a sofőr is. Egy szerb honosságú egyterű gépjármű sofőrjét a mélységi ellenőrzésben részt vevő rendőrök igazoltatni próbálták, ám a férfi ezt észlelve nagy sebességgel megpróbálta elhagyni a helyszínt. A jármű ekkor egy háznak csapódott és felborult. Az autóban a sofőr mellett tíz illegális migráns utazott. A balesetben a sofőrrel együtt négyen megsérültek, a többiek a helyszínen meghaltak. A rendőrök a férfit elfogták, előállították, őrizetbe vették, ellene embercsempészés és halálos tömegszerencsétlenség okozása miatt indul eljárás a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Az egy évvel ezelőtti tragédia helyszínétől néhány száz méterre vasárnap éjjel megismétlődött a karambol. A baleset december 4-én valamivel éjfél előtt történt az 55-ös főút 18-as kilométerszelvényében. Egy román honosságú BMW személyautó még Mórahalom belterületén lesodródott az útról és felborult. A járműben a román állampolgárságú sofőr mellett hét utas ült. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Valamennyien megsérültek, őket a mentők kórházba szállították.

A helyszínelők már talpra állították az embercsempész BMW-jét. Fotó: Délmagyarország/Donka Ferenc


A 22 éves román sofőrrel szemben embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Borítókép: A mórhalmi körforgalmon átgázoló, karabolos embercsempész BMW ( Fotó: Délmagyarország/Donka Ferenc)

Miért Mórahalom?

Mórahalom a migránsáradat fő sodrában található. Ásotthalom, Mórahalom, Röszke – három, egymáshoz szervesen kapcsolódó település a szerb–magyar határon, a Duna és a Tisza között. Itt vezet a dél-balkáni migránsútvonal hazánkon átvezető fő iránya. Az embercsempészek a Vajdaságban, Szabadkán, Palicson, Ludasban, Bácsszőlősön várakozó illegális bevándorlókat szervezik tíz-tizenöt fős csoportokba. Ezután a szerb telefonszolgáltató tornyára hangolt okostelefont adnak a migránsok kezébe, és gyalog útjukra engedik őket. Mehetnek neki a műszaki határzárnak, a GPS-koordinátákkal kijelölt útvonalakon. Általában a palicsi erdőkből, elhagyott tanyákból, kukoricaföldekről egyenesen az ásotthalmi térség tanyákat rejtő erdőségei felé tartanak. A műszaki határzárat rendszerint már sötétben érik el. A kettős kerítésrendszer szerb oldalánál, a kerítés közelében bújnak meg a növényzetben, várakozva a két kerítés közötti úton autókkal járőröző magyar rendőrökre, katonákra. Megvárják, míg a járőr megfordul és indul visszafelé, majd amikor eltűnik a terepjáró, előkerülnek a többméteres, vadonatúj alumíniumlétrák. Az éjszaka beszökő migránscsoportokat az 55-ös főút mentén várják az embercsempészek szállítói.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.