Péntektől szabad a Lánchíd, kivéve az autósoknak és a gyalogosoknak

Hiába nyitják meg holnap a Lánchidat Karácsonyék, a városban közlekedők öröme nem lehet teljes, ugyanis a gyalogosok és az autósok nem vehetik azt birtokba. Úgy tűnik, a főpolgármester nem törődik a kormány hatmilliárdos támogatásával, ugyanis annak az volt a feltétele, hogy a Lánchíd csak tizennyolc hónapig legyen lezárva a közlekedés elől, utána kapják vissza azt a budapesti autósok is.

2022. 12. 15. 19:53
null
Budapest, 2022. október 18. Helyére emelik a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, több szoborelemből álló első kőoroszlánját a híd budai oldalán 2022. október 18-án. A fővárosi hidat várhatóan december közepén ismét használhatják az autósok. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Éppen ideje lenne, hogy ilyen hosszú csúszás után teljesen megnyissa Karácsony Gergely a Lánchidat. Ugyanakkor elkeserítőnek tartom az ekörül lezajlott elmúlt hároméves cirkuszt – emelte ki lapunk megkeresésére a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője. Wintermantel Zsolt emlékeztetett: Karácsony Gergely 2019-ben nemcsak kész terveket kapott az előző városvezetéstől, hanem egy teljesen lefolytatott és eredményes közbeszerzési eljárás alapján előkészített szerződést, amelyet már csak alá kellett volna írnia. Szerinte ezzel szemben ő majdnem másfél évig nem csinált semmit, pedig ha akkor aláírja, már rég közlekedhetne a hídon mindenki. – Ugyanakkor közben a beruházás drágább lett súlyos ötmilliárd forinttal úgy, hogy csökkentették a műszaki tartalmat – hangsúlyozta Wintermantel Zsolt. 

A frakcióvezető úgy látja: hiába készül el valami Budapesten, nem tud teljes lenni az örömünk. Azért sem, mert egyelőre azt sem tudjuk pontosan, hogy az autósok és a gyalogosok mikor vehetik birtokba a hidat. Pedig ez egy lényegi kérdés, amelyet Karácsony Gergelynek mihamarabb meg kell válaszolnia. Mint mondta, a kormány hatmilliárdos támogatásának ugyanis az volt a feltétele, hogy a Lánchíd csak tizennyolc hónapig legyen lezárva a közlekedés elől, utána kapják vissza azt a budapesti autósok is, a Lánchíd ugyanis Bel-Pest és Bel-Buda egyik legfontosabb közlekedési kapcsolata.

A Világgazdaság megkeresésére Láng Zsolt, a Közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos megerősítette: azzal, hogy a főváros olyan feltételekkel kívánja megnyitni a Lánchidat, hogy a gyalogos- és gépjárműforgalom sem használhatja, nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat. – Arra kérjük a főpolgármestert, tartsa be a kormánnyal kötött megállapodást – szögezte le Láng Zsolt.

Pár nappal ezelőtt tájékoztatta a közvéleményt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), hogy péntek délutántól használhatják a Lánchidat a cég járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők. Úgy tudni, gyalogosan majd a felújítás végleges szakaszának lezárta után, várhatóan 2023 őszén lehet használni a hidat. A BKK felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyéni gépjárművel közlekedők az ideiglenes forgalmi rend értelmében nem mehetnek rá a hídra, őket a behajtani tilos tábla figyelmezteti erre. Korábban hosszú posztban büszkélkedett közösségi oldalán Karácsony Gergely a Lánchíd felújításáról, amikor is bejelentette, hogy december közepétől szabad az átkelő a buszok, a taxik és a kerékpárosok számára, majd hozzátette: az eredeti ütemtervnek megfelelően és költségkereten belül haladnak a munkálatok. Ennek ellenére másfél éves csúszással készül és több mint ötmilliárd forinttal drágábban a rekonstrukció.

Tarlós István előző főpolgármester a lapunknak adott pár héttel ezelőtti interjúban úgy fogalmazott: az egy megválaszolhatatlan kérdés, hogy a Lánchíd miért csúszott másfél évet. 

Mint mondta, annak a felújítása úgy elő volt készítve, hogy csak el kellett volna kezdeni. – Nem hallottam, hogy erről mondott volna valaki valamit, ami műszaki és gazdasági értelemben értelmezhető lett volna. Nem látok racionális okot, ami ezeket a késedelmeket igazolná – emelte ki lapunknak Tarlós István. 

 

Borítókép: Helyére emelik a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, több szoborelemből álló első kőoroszlánját a híd budai oldalán 2022. október 18-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.