Csekély érdeklődés mellett kezdődött meg a Tudásmenet az oktatásért című rendezvény

Az esemény kísértetiesen hasonlít az MSZP által szervezett éhségmenetre.

Magyar Nemzet
2023. 01. 02. 17:45
tudásmenet
Forrás: Facebook/PSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy rövid etapra én is csatlakoztam

 – számolt be Berki Sándor, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán arról, hogy csatlakozott a Tudásmenet az oktatásért című eseményhez, így egy fővel bővül az egyébként is csekély érdeklődés mellett megrendezett gyalogtúra.

A salgótarjáni párbeszédes politikus képet is posztolt a „menetről”, amelyen vele együtt mindössze hat részt vevő látszik.

A tudásmenete ma is folytatódik, Gyöngyös - Hatvan távon. Ez nagyából 25 km, ha teheted csatlakoz te is

– írta Berki Sándor.

Mint ismert, kedden reggel kezdődött Miskolcon a Tudásmenet az oktatásért című esemény, amit a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanítanék Mozgalom és a noÁr mozgalom hirdetett meg. Az akció célja, hogy a résztvevők hat nap alatt elgyalogoljanak a miskolci Herman Ottó Gimnáziumból a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig. A táv körülbelül 180 kilométer, így a menetelők mindennap körülbelül harminc kilométert fognak megtenni. Az egyik ötletgazda, Totyik Tamás, a PSZ  alelnöke a Szakszervezetek.hu-nak úgy nyilatkozott: a menet lényege, hogy továbbra is fenntartsák a figyelmet az oktatás ügye iránt. Mint mondta, a kormány szereti elhitetni, hogy a pedagógusok csak bérharcot folytatnak, és vidéken minden rendben van, pedig a közoktatásban nagyon sok probléma van a tanulók túlterheltségétől kezdve a változtatásra szoruló, elavult Nemzeti alaptanterven át a pedagógus kollégák munkaterheléséig.  Totyik Tamás tájékoztatása szerint tegnap körülbelül száz fővel – azaz meglehetősen csekély érdeklődés mellett – indult el a menet.

 – Az útvonalat a rendőrség biztosítja, a kapitányságok munkatársai pozitívan, segítőkészen álltak hozzá a kezdeményezésükhöz 

– közölte a PSZ  alelnöke. Az akció egyébként kísértetiesén hasonlít a korábban az MSZP, illetve a párthoz ezer szállal kötődő Közmunkás Szakszervezet által szervezett éhségmenetre, amelyen a „tömeges méreteket öltő elszegényedés azonnali megállítását” követelték. A 2013-ban ugyancsak Miskolcról induló éhségmenet azonban a hiteltelenség szinonimájává vált, hiszen a menetelők között ott volt Nyakó István, aki feleségével együtt csak a 2002–2006-os parlamenti ciklusban összesen 36 milliós költségtérítést vett fel, Kordás László, aki már évekkel korábban többmilliós Harley-Davidsonon járt, illetve az MSZP akkori elnökhelyettese, Simon Gábor is, akiről később kiderült, hogy 240 millió forintot parkoltatott a bécsi bankszámláján. Az már csak hab volt a tortán, amikor kiderült, hogy az éhségmenetelés fáradalmait Nyakóék szaunázással pihenték ki egy gyöngyösi panzióban.

– A kormány elkötelezett amellett, hogy minél nagyobb mértékben emelhesse a pedagógusok bérét, amihez nemcsak hazai, hanem európai uniós forrásokat is fel szeretne használni – mondta Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalára feltöltött videóban hangsúlyozta: ha ez megvalósul, akkor 2023-ban nem 10, hanem 21 százalékos lesz a pedagógusbér-emelés, ahogy 2024-ben sem 10, hanem 25 százalékos, 2025-ben pedig egy 29 százalékos béremelés valósulhat meg. 

Borítókép: a Tudásmenet az oktatásért című esemény résztvevői ( Forrás: Facebook/PSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.