Három különböző napon folynak az uniós tárgyalások

Egymás után fogadják Varga Juditot és Navracsics Tibort a belga fővárosban.

2023. 01. 20. 5:45
NAVRACSICS Tibor
Budapest, 2022. szeptember 18. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az Európai Bizottság döntéseiről 2022. szeptember 18-án. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Didier Reyndersszel, az Európai Bizottság (EB) jogérvényesülésért felelős biztosával folytat tárgyalásokat jövő kedden, azaz január 24-én Varga Judit igazságügyi miniszter 

– értesült a Magyar Nemzet.

Ezután Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter ­január 25-én szerdán az uniós tárgyalásokért felelős Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztossal fog tárgyalni. Egy nap múlva, január 26-án csütörtökön pedig a magyar területfejlesztési miniszter Johannes Hahnnal, az EB költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosával fog egyeztetni.

Mint azt tegnap megírtuk, a szaktárca ­információi alapján a Magyarországtól megkövetelt igazságügyi vállalásokról a hozzájuk kapcsolódó jogalkotás lezajlott, amit már társadalmi egyeztetésre is bocsátottak. Varga Judit erről is tárgyalni fog Reynders biztossal. Az igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatban tegnapi Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a magyar egy szavatartó nép, amire időnként érdemes partnereinket is emlékeztetni. – A kölcsönös tiszteleten alapuló konstruktív párbeszéd és a szavahihetőség hívei vagyunk, és egyenlő mércével mérünk – fogalmazott.

Mindenképpen lesz megállapodás, a diákok finanszírozást fognak kapni az Erasmusra 

– jelentette ki Navracsics Tibor a Partizán című műsornak adott interjúban. A kormány álláspontját ismertetve kijelentette, hogy a ­kuratóriumi tagság és az összeférhetetlenség viszonylatában két megoldás létezik: az egyik az intézményi összeférhetetlenség megállapítása, amikor magából a hivatali pozícióból adódik az összeférhetetlenség. A másik lehetőség az úgynevezett dinamikus összeférhetetlenség, amit érdekütközés veszélyének felmerülése esetén egy összeférhetetlenségi nyilatkozattal, vagy az adott személynek a döntéshozatalból való kizárásával oldanak meg. Kiemelte: 

a bizottsággal a tárgyalások során az utóbbi mellett tették le a voksukat, a testület nem kérte, hogy a kuratóriumokból bárki távozzon, hanem jó megoldásnak nevezték a dinamikus összeférhetetlenséget. 

Megjegyezte, ezért módosították a ma működő rendszert. Mivel Brüsszelben azt mondták, hogy ez jó lesz nekik, most pedig gondjuk van vele, emiatt megy jövő héten tárgyalni – mutatott rá. Úgy fogalmazott, bármiről egyeztethetnek, bármilyen megoldás lehetséges, csak tudni szeretnék, hogy az Európai Bizottság mit akar. Hozzáfűzte: információt akar szerezni arról is, hogy jó-e a dinamikus összeférhetetlenségi szabályrendszer, mert ha nem, akkor érdemes áttérni a hivatali összeférhetetlenségre. Azt kérte az EB-től, ne az ítéletet hozzák meg a tárgyalás előtt, mert most a bizottság potenciálisan 180 ezer magyar diá­kot zár ki abból az Erasmusból, aminek Navracsics Tibor öt évig a felelőseként dolgozott, és tudja, hogy semmilyen politikai kritérium nem volt benne.

A tárcavezető ezenkívül ismertette: folyamatosan tárgyalásban vannak az unióval, és elérték a tavaly júniusban kitűzött céljukat, hogy az év ­végéig megszülessenek azok a megállapodások, amelyek lehetővé teszik a hozzáférést az euró­pai uniós forrásokhoz. Ilyen megállapodás a helyreállítási tervvel kapcsolatos magyar nemzeti terv és az operatív programok elfogadtatása, illetve a kohéziós pénzekről szóló megegyezés, valamint a partnerségi megállapodás – közölte. Hozzátette, most egy másik tárgyalási folyamat elején vannak, miközben ezzel párhuzamosan zajlik egy jogállamisági feltételességi eljárás, márciusi határidővel.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az Európai Bizottság döntéseiről (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.