Varga Judit már kedden tárgyal az Európai Bizottsággal

Navracsics Tibor európai uniós forrásokért felelős miniszter január 25–26-án tárgyal Brüsszelben az Erasmusról Johannes Hahn és Mariya Gabriel biztosokkal. Az igazságügyi szaktárca arról tájékoztatta lapunkat, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter viszont már kedden tárgyal az Európai Bizottság tagjaival. Navracsics Tibor elmondta, nem biztos abban, hogy a bizottság álláspontja az, hogy minden politikusnak távoznia kell a kuratóriumok éléről. Szerinte csak az a kérdés, hogy ha miniszterek nem lehetnek a kuratóriumok élén, akkor hol húzzák meg a határt.

2023. 01. 19. 6:50
VARGA Judit
Brüsszel, 2022. november 18. Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülésére érkezik 2022. november 18-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Judit igazságügyi miniszter már kedden tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a Magyarországtól igényelt igazságügyi vállalásokról – tudta meg lapunk. A szaktárca tájékoztatása szerint az ezzel kapcsolatos kodifikáció lezajlott, amit már társadalmi egyeztetésre is bocsátottak. A keddi egyeztetés egyébként része annak a tárgyalássorozatnak, amit a jövő héten az igazságügyi miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter folytat az Európai Bizottság uniós biztosaival.

„Hahn biztos Varga és Navracsics miniszterekkel külön-külön találkozik majd a kondicionalitási eljárás kapcsán felmerült költségvetési ügyek megoldása érdekében” – írta az Európai Bizottság az ATV megkeresésére.

Navracsics Tibor az ATV Start című műsorában elmondta, a korábbi tárgyalások során az alapítványi egyetemek kuratóriumai, és az ezzel kapcsolatos kérdések – nemcsak az egyetemi, hanem általában a közérdekű alapítványok kuratóriumai tagsága – felmerültek mint összeférhetetlenségi kérdés. A műsorban az európai uniós forrásokért felelős miniszter úgy fogalmazott, a bizottság felvetette, hogy milyen összeférhetetlenségi szabályokat tudnak alkotni annak megakadályozására, hogy esetleges közbeszerzési eljárásoknál, olyan emberek ne lehessenek befolyással egy-egy olyan ügyre, ahol konfliktus lehet. Erre a miniszter elmondása szerint két megoldás volt: hivatali összeférhetetlenség és a dinamikus összeférhetetlenség, amiben végül a bizottsággal megállapodtak.

A miniszter hangsúlyozta, hogy meg fognak állapodni a bizottsággal, de még mindig nem biztos abban, hogy a bizottság álláspontja az, hogy minden politikusnak távoznia kell a kuratóriumok éléről. Szerinte csak az a kérdés, hogy ha a bizottság szerint a miniszterek nem lehetnek a kuratóriumok élén, akkor hol húzzák meg a határt.

Navracsics Tibor leszögezte: bízik benne, hogy márciusra meg tudnak állapodni azokban a kérdésekben, amelyek tisztázzák az Erasmus-ügyet, szerinte azonban nem egy tárgyalás várható, hanem tárgyalássorozat indul.

Mint ismert, Navracsis Tibor területfejlesztési miniszter a minap levelet írt Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosoknak az Erasmus-ügy miatt. Navracsics szerint a bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát.

A feltételeket teljesítettük, Brüsszel mégis újabb nyulakat húz ki a jogállamisági kalapból, ami számomra azt bizonyítja, hogy valójában politikai nyomásgyakorlásról van szó – erről már Dömötör Csaba beszélt a Hír TV-ben, szerdán. A Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese szerint az utóbbi évek európai parlamenti vitáit nézve egyértelmű, hogy a tények nem számítanak.

Dömötör Csaba leszögezte, az oktatás nem uniós hatáskör, a magyar diákok eddig is számolhattak az Erasmus-programmal és ezután is számolhatnak.

– Mindaddig, amíg zajlanak a tárgyalások, addig a kormány egyértelművé teszi, hogy kipótolja ezeket az összegeket, amennyiben szükséges. Brüsszel irányába pedig az a kérésünk, hogy ne éljen vissza az erőfölényével az uniós források ügyében, legalább egy ilyen válságok gyötörte időszakban – zárta a miniszterhelyettes.

Borítókép: Az igazságügyi miniszter az igazságügyi vállalásainkról egyeztet az uniós partnerekkel (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.