Jönnek a mínuszok, viharos szélre és hóesésre számíthatunk

Erős hidegfronti hatás terhelheti szervezetünket.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MET, Köpönyeg, MTI2023. 01. 30. 9:18
null
Budapest, 2023. január 21. Szánkózók a behavazott Normafánál 2023. január 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délutántól elszórtan fordulhat elő havas eső. Nyugaton és délen az esőnek, míg északkelet felé haladva a havas esőnek, hónak van nagyobb esélye. Délutántól megerősödik a szél, helyenként viharos lökések is lehetnek. Este egy hidegfront hatására akár 70 km/h körüli széllökésekre is számíthatunk, főként a Kisalföldön, majd később a Dunántúli-középhegység magasabb részein – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 0 és 6 fok között valószínű. Késő estére mínusz 1 és 4 fok közé csökken csak a hőmérséklet.

Forrás: met.hu

Néhány órára kisüt a nap, azonban délelőtt északnyugat felől növekszik a fátyolfelhőzet, később megvastagszik a felhőtakaró, amely este, késő este újra csökkenésnek indul.

A hétfő esti hózáporokból Szabolcs megyében egy centiméteres hó is összegyűlhet. Az Északi-középhegység valamint a Dunazug-hegység magasabb pontjain is kialakulhat 1-2 centiméteres friss hóréteg.

Hétfőn újra megnyit az eplényi sípálya

A hírt a Síaréna Vibe Park tette közzé a közösségi oldalán vasárnap este. A tájékoztatás szerint a síelni és snowboardozni vágyók az A1-es nagypályát, az A7-es pálya felső szakaszát és a Q3-as pályát használhatják. Emellett hétfőtől működik a négyüléses sílift, a T1-es tanpálya és a hozzá tartozó felvonó, valamint több más szolgáltatás. 

A bejegyzésben azt írták, hogy folyamatosan, egész éjjel hóágyúzással növelik a hóvastagságot, és terveik szerint hétfő délutánra teljes hosszában megnyithatják az A7-es pályát is a kétüléses sílifttel. Az eplényi síközpont az idei szezonban december 14-én nyitotta meg kapuit, azonban a kedvezőtlen időjárás miatt január 4-én átmenetileg bezárt.

Orvosmeteorológia

Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket, ami különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket – írja a Köpönyeg.

Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítőképességünk is romolhat. Sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív- és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki. 

Borítókép: szánkózók a behavazott Normafánál 2023. január 21-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.