Nem számít retorzióra Niedermüller Péter

Nem gondolja, hogy büntetést kap a pártjától Erzsébetváros DK-s polgármestere, Niedermüller Péter, mert elment a kormány által kezdeményezett, a rezsitámogatásról szóló egyeztetésre. A VII. kerület ugyanakkor kevesli a megítélt háromszázmillió forint támogatást.

2023. 01. 11. 5:55
null
Bp. Rózsa u. 47/a A rendezvényen beszédet mond Karácsony Gergely főpolgármester, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere és Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója is. Börcsök Enikőről megemlékez Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Demokratikus Koalíció vezetése nem szól bele abba, legfőképpen nem írja elő, hogy a párt polgármestereinek mikor mit kell tenniük – reagált Niedermüller Péter kabinetvezetője arra a kérdésünkre, lesz-e következménye, hogy a VII. kerületi polgármester egyedüli DK-s vezetőként elment a rezsitámogatásról szóló kormányzati egyeztetésre. Nagy Nóra lapunknak hozzátette: ennek megfelelően 

semmiféle retorzióra nem számít a polgármester.

A kabinetvezető kérdésünkre kifejtette azt is: 

az Erzsébetvárosnak most adott háromszázmillió forint messze kevesebb, mint az az összeg, ami a rezsi-áremelkedés miatt, a kormány hibás gazdasági döntései miatt vagy a megemelt szolidaritási hozzájárulás miatt hiányzik az önkormányzat költségvetéséből.

Szerinte bőven van helye ennek az összegnek. Niedermüller Péter a Hír TV-nek pedig úgy fogalmazott: mindenkinek azon kell gondolkodnia, hogyan tud saját kerületén segíteni.

A VII. kerületnek megítélt támogatással kapcsolatban korábban a DK fővárosi frakcióvezetője, Szaniszló Sándor elmondta: 

az Erzsébetvárost vezető politikust is tájékoztatták arról, hogy a Gyurcsány-párt polgármesterei csak együtt tárgyalnak a rezsitámogatásról. Niedermüller Péter azonban már úton volt az egyeztetésre, és úgy döntött, hogy nem fordul vissza, így lezajlott a tárgyalás, és a kerület háromszázmillió forint kormányzati támogatást kapott.

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi DK-s polgármestert egyébként a városrész országgyűlési képviselője, a szocialista Kunhalmi Ágnes is kritikával illette. Az MSZP társelnöke szerint igenis tárgyalni kell a kormánnyal egy ilyen helyzetben, a kerületi vezetőknek mindent meg kell tenniük azért, hogy elhozzák a forrásokat saját városrészüknek.

Mint ismert, a DK-s vezetésű kerületek feláldozták az állami rezsitámogatást a politikai ellenállás oltárán, így százmilliós nagyságrendű központi kompenzációtól esett el a hat budapesti kerület, amely nem ült tárgyalóasztalhoz az egyeztetésekre kijelölt Láng Zsolt kormánybiztossal. A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigényléssel él és pert indít a kormány ellen, sőt állítólag Stras­bourgig is elmenne, mert nem kaptak rezsitámogatást a kabinettől.

A kormány 2022 őszén minden, tízezer főnél népesebb település vezetésével egyeztetést kezdeményezett annak érdekében, hogy az elszabaduló energiaárak által okozott önkormányzati tehernövekedést egy beszélgetésen áttekintsék.

Ezt megelő­zően bekérték a működésre vonatkozó alapadatokat és azt a tervet, amelyet az adott önkormányzatok az előírt 25 százalékos megtakarítás elérése érdekében dolgoztak ki.

Borítókép: A VII. kerületi polgármester kivételével lemondtak a pénzről (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.