Dobrev Klára eltereli figyelmet a háborúról és a szankciókról

Dobrev Klára azért tesz hitet Brüsszel mellett és domborítja az európai jólét témáját, hogy ne kelljen a szankciókról, a háborúról beszélni, amik éppen az európai jólétet teszik tönkre – vélekedett Kiszelly Zoltán lapunknak Gyurcsány Ferenc feleségének pécsi nagygyűléséről. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint ugyanakkor Dobrev nagyvárosokat érintő hakniturnéja alkalmas arra, hogy a DK újabb ajánlatokat tegyen a helyi ellenzéki politikusoknak az átlépésre.

Bákonyi Ádám
2023. 02. 23. 5:50
null
20230221 Pécs A Demokratikus Koalíció DK országos nagyrendezvénye az Expo Centerben. Az eseményen részt vettek az DK árnyékkormány tagjai. Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN A képen: Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök Fotó: Laufer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dobrev Klára látványos külsőségekkel tért vissza, ugyanakkor szlogenje, azaz a remény üzenete Barack Obamától származik, amivel Bajnai Gordon is próbálkozott 2012-ben, sikertelenül – mondta Kiszelly Zoltán arról, hogy Gyurcsány Ferenc felesége több hónapos hallgatás után országjárásba kezdett, ennek első, pécsi állomásán maximális hitet tett Brüsszel mellett azt hangoztatva: csak ők hozhatják el az európai béreket, nyugdíjakat, az európai jólétet. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: 

a DK a huxit ellenpólusaként igyekszik magát feltüntetni, amivel kapcsolatban azonban Orbán Viktor többször jelezte, hogy az EU-ban és a NATO-ban maradunk, és bár vannak vitáink, ezeket a szövetségi rendszeren belül oldjuk meg.

– Ennélfogva Gyurcsányék egy olyan probléma megoldójaként ajánlják magukat, ami nem is létezik – húzta alá a politológus. Szerinte azzal, hogy Dobrev teljes mellszélességgel Brüsszel pártjára állt, annak népszerűtlen politikai termékével, a háborúval házal, amit megpróbál egyfajta csokimázzal leönteni.

Gyurcsány Ferenc felesége azért domborítja az európai jólét témáját, hogy ne kelljen a szankciókról, a háborúról, a fegyverek küldéséről, az ukrán katonák uniós kiképzéséről beszélni. Azaz pont azokról a dolgokról, amik éppen az európai jólétet teszik tönkre

– fogalmazott. Dobrev országjárásával kapcsolatban a politológus kitért arra is, hogy azzal megvárták Donáth Anna visszatérését, ami nem sikerült. – Donáthot messiásként várták a Momentumban, ám ő közölte, hogy nem akar az lenni, így a végeredmény nulla – fogalmazott. Kiszelly hangsúlyozta: 

bár Donáth Anna visszatérése kommunikációs szempontból jól volt felépítve, az üzemszerű működésre már nem volt ötlete a Momentumnak, míg Dobrev árnyékkormányáról ez viszont elmondható, még ha csak kommunikációs szinten is.

A politológus végül kitért Dobrev országjárásának, illetve annak helyszíneinek másik céljára. Szerinte mivel Gyurcsány Ferencék továbbra is csökkenteni akarják az ellenzék szereplőinek a számát, és mivel a pártpolitika csak a nagyvárosokban értelmezhető, racionális döntés részükről, hogy ezeket keresik fel és megpróbálják a helyi riválisokat ledarálni.

Emlékeztetett: az előválasztás során kiderült, hogy Dobrev nem a fővárosban, hanem inkább vidéken népszerűbb, ezért neki érdemesebb a nagyobb, úgymond egyetemi városokat végigturnéznia és helyben ajánlatot tennie annak érdekében, hogy maximalizálják a DK közgyűlési mandátumait.

Bár mindenki polgármestert szeretne adni, igazából ez csak egyfajta bónusz.

– Ha azt nézzük, amit Gyurcsányék például Karácsony Gergellyel a fővárosban vagy Horváth Csabával Zuglóban csináltak, akkor világosan látszik, hogy teljesen mindegy, ki a polgármester, ha a közgyűlésben a DK van többségben – mondta Kiszelly Zoltán, aki szerint Gyurcsányék biztosabb mandátumot tudnak ígérni a kisebb pártok politikusainak.

– Nekik pedig el kell dönteniük, hogy például egy párbeszédes vagy egy DK-s logóval van-e több esélyük mandátumhoz jutni. Dobrev Klára hakniturnéja így arra is jó, hogy erről helyben tárgyaljon és ajánlatokat tegyen – zárta elemzését Kiszelly Zoltán.

Dobrev egyébként tegnap is felszólalt a DK Merre tart Európa és Magyarország? című gazdasági konferenciáján. Hangoztatta: a kormányzás, amelyre készülnek, erős államot igényel, amely az „Orbán-kormány után” rendbe tudja tenni az oktatást, a felnőttképzést, a környezetvédelmet vagy egészségügyet.

Borítókép: Dobrev Klára (Fotó: Laufer László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.