Dobrev kilép az árnyékból

Több mint három hónap után ma Pécsen lép újra a nyilvánosság elé Dobrev Klára, aki a tervek szerint tavasszal több nagyvárosba is ellátogat. Miközben tehát Gyurcsány Ferencék kampányüzemmódba váltottak, a nagy riválisnak kikiáltott Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc arról beszélt: őt nem érdekli, hogy melyik az ellenzék legerősebb pártja, és nem fáj neki, ha valaki másra szavaz.

Bákonyi Ádám
2023. 02. 21. 5:50
null
20221029 Budapest A Demokratikus Koalíció XII. kongresszusa Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Dobrev Klára, a DK árnyékkormányának vezetője férje, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Bősz Anett, a DK főpolgármester-helyettese Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országjárásba kezd a Demokratikus Koalíció (DK), igaz, annak egyelőre csak egyetlen állomása ismert – derült ki Gyurcsány Ferenc minapi bejegyzéséből. 

Akkor megmutatjuk. Az árnyékkormány miniszterelnöke, Dobrev Klára elmondja Magyarországnak, hogy merre indulunk, hova megyünk. Kedden Pécsen, aztán még további városokban tavasszal. Gondolat van. Munka van. Szervezet van. Vezető van. Küzdelem van. A hazáért

– írta a bukott miniszterelnök, ami egyúttal azt is jelenti, hogy több mint három hónap után a felesége újra a nyilvánosság elé lép. 

Ismert: Dobrev Klára tavaly év végén gyakorlatilag eltűnt a nagyközönség elől, és mindez feltűnően egybeesett a brüsszeli korrupciós botrány kitörésével, melynek során hétről hétre válnak gyanúsítottá Gyurcsány Ferenc feleségének közvetlen párt- és frakciótársai. A jelek szerint Dobrevet most újra aktiválják, amihez férje a tegnapi bejegyzésében meg is adta az alaphangot azzal, hogy a baloldal vezetőjeként eligazítást tartott az ellenzéki pártoknak. 

Nem kell szeretni egymást. A hazát kell szeretni. Ebből pedig következik, hogy aki nincs a Fidesz ellen, az vele van. Akik pedig ellene vannak, azok vagy együttműködnek, vagy ha nem, akkor mégis a Fidesszel vannak. Velünk vagy velük. A hazával vagy a Fidesszel. Ez a választás

– nyomatékosította az irányt a DK elnöke.  

Miközben tehát Gyurcsány Ferencék magasabb fokozatra kapcsoltak, a nagy riválisnak kikiáltott Momentum egyelőre Donáth Anna arcképével folytat plakátkampányt, a párt elnöke pedig nem túl ambiciózus nyilatkozatokat tesz. 

Őszinte leszek, engem nem érdekel, hogy melyik az ellenzék legerősebb pártja. Engem az érdekel, hogy negyven év múlva ebben az országban esélyteremtő oktatás, emberközpontú munka lesz-e vagy pedig lebetonozott természeti értékek

– mondta Gelencsér Ferenc az Indexnek adott interjújában arra a kérdésre, hogy rivalizálnak-e a DK-val a legerősebb ellenzéki pozícióért. Gelencsér meglehetősen nagyvonalúan állt ahhoz a jelenséghez is, hogy az ellenzéki pártokból, köztük a Momentumból is tucatnyi politikus lépett át Gyurcsányékhoz, a folyamatnak pedig minden bizonnyal koránt sincs még vége.

Ha bárki azt gondolja, tizennegyedik évében a Fidesz rendszere attól fog összeomlani, hogy az ellenzéki pártok egymástól igazolnak le külső bizottsági tagokat vagy felügyelőbizottsági tagokat, horribile dictu polgármestereket, az egy rossz mozit néz. Én nem ezt a mozit nézem, és nem is érdekel

– jelentette ki Gelencsér, akinek nem fáj az sem, ha valaki másra szavaz. Arra a kérdésre pedig, miszerint cél-e, hogy 2026-ra a Momentum pólust képző párttá váljon, az elnök csupán annyit mondott: 

A Momentumnak azt kell elérni 2026-ra, hogy minél szélesebb társadalmi réteg érezhesse a politikai otthonának.

Ismert: a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel lapunknak arról beszélt, hogy csupán színjáték a DK és a Momentum közötti csörte, ami a szavazótábor maximalizálásáról szól egy későbbi DK–Momentum-koalíció létrehozásához. – Ugyanez volt a logikája az MSZP–SZDSZ-koalíciónak is, ahol szinte minden választás előtt eljátszották, hogy sok mindenben nem értenek egyet, sőt volt olyan voksolás is, ahol még azt is tagadták, hogy összefognának, majd 1994-ben, 2002-ben és 2006-ban is koalícióra léptek egymással, az SZDSZ pedig kulcspozíciókat kapott az MSZP vezette kormányzatban. Ez a sors várna Gyurcsány tervei szerint a Momentumra is, miközben a többi kisebb baloldali párttal végleg leszámolna – mutatott rá Deák Dániel.

Borítókép: a pártelnök felesége (balra) a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása óta eltűnt a nyilvánosságból (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.