A gyerekek kedvence Maja, a gyógyító póniló

A debreceni Immánuel otthonban tíz éve tartanak állatterápiás foglalkozásokat a halmozottan fogyatékos növendékeknek.

Gőz József Miklós
2023. 03. 28. 16:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legkorszerűbb eszközöket használják a debreceni Immánuel Otthon és Iskolában, ahol 124 halmozottan fogyatékos növendéket oktatnak és nevelnek. Tíz éve kezdték el az úgynevezett állatasszisztált foglalkozásokat, amelyeknek az a lényege, hogy a gyermekek terápiás kutyákkal, tengerimalacokkal, nyulakkal és más állatokkal kerülnek kapcsolatba a foglalkozásaikon, aminek rendkívüli hatása van lelki és testi fejlődésükre, mert szeretet adnak és szeretetet kapnak.

Tavaly ősszel szintet léptek az Immanuel munkatársai, hiszen azóta egy nagyobb jószág is részt vesz a foglalkozásokon. Egy Maja névre hallgató shetlandi mini póniló személyében kaptak újabb társat a gyerekek. A szelíd hátas egy Debrecen környéki minifarmról látogat be minden csütörtökön az otthonba. E farmon gyermekek és kísérőik ismerkedhetnek meg háziállatokkal, kecskékkel, bárányokkal, malacokkal, tengerimalacokkal, nyulakkal, tyúkokkal és kakasokkal. 

Maja és több társa is itt lakik, nagyon barátságosak, szeretik a gyerekeket, akik hamar megbarátkoznak velük és vezetgetik őket. Mindebben Maja kitűnik közülük, ezért is választották ki a gyerekek mellé. 

A kis lovacska hamar megbarátkozott az otthon környezetével, bátran közlekedik a folyosók csúszós burkolatán, az osztálytermekben. Patái és a burkolat védelmében gazdái zoknikat húznak a lábára. Nem ijed meg akkor sem, ha liftbe kell szállnia, bár a lépcsőn való járást nem akarják megtaníttatni vele. Szeretettel tűri, hogy a gyerekek vezetgessék.

A gyermekek – akár kerekesszékbe kényszerültek, akár sétálnak – nagy örömmel viszonyulnak a jószág iránt. Időnként megsimogatják a lovacskát, néha összedugják vele a fejüket. Mindezek következtében javul a gyerekek szociális viselkedése, érzelmi stabilitása, és a mozgásfejlődésükre is jó hatással van.

Borítókép: Póni-gyerek kapcsolat (Fotó: Kiss Lóránd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.