A titkosszolgálat vezetett a tizenhét korrupt határrendész nyomára

A korrupció elleni harc államilag kijelölt titkosszolgálati jogosultságokkal rendelkező szervezete, a Nemzeti Védelmi Szolgálat operatív felderítését követően kedden az ártándi határátkelőn összehangolt hatósági akcióban 17 határrendészt vettek őrizetbe. A korrupcióval megalapozottan gyanúsítható fegyveresek elfogását a TEK műveleti egysége segítette.

2023. 03. 08. 10:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ártándi határátkelő teljes napos szolgálati állományát elfogták kedden, 17, korrupcióval megalapozottan gyanúsított határrendészt, valamint egy civilt vettek őrizetbe a hatóságok. A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

Háromszázan vették blokád alá tegnap Ártándot, és fogtak el 17 korrupt határrendészt és egy civilt. Forrás: Ügyészség

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) normál helyzetben soha nem ad ki éppen zajló akcióról információt, ám tegnap a fenti esetben kivételt tettek, tekintettel arra, hogy az akció fennakadásokat okozott a nemzetközi forgalomban. A KNYF  hangsúlyozta: a román határon zajló akciónak nincs köze az ukrajnai háborúhoz.

A nyomozó ügyészség által szervezett, összehangolt akcióban – az ügyészség felkérésére – részt vett a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala, a Készenléti Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a Hajdú-Bihar, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi, valamint közterületi támogató alosztályainak állománya, mintegy háromszáz fő.

Lapunk úgy tudja, az ügy éppen a titkosszolgálati jogosítványokkal is felruházott Nemzeti Védelmi Szolgálat operatív felderítése nyomán indult. A szolgálat munkatársai egyebek mellett folyamatosan vizsgálják a határrendészek korrupciós hajlandóságát.

 

A megalapozott gyanú lényege szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek a szolgálataik során rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el.

Az Ártánd, illetve Nagykereki közúti határátkelőhelyen szolgálatot ellátó 17 határrendész 2022 áprilisát megelőzően megállapodott abban, hogy az átkelőhelyen átutazóktól rendszeresen jogtalan előnyt fogadnak el, majd az összegyűjtött készpénzt a szolgálatot követően egymás között előre meghatározott arányban elosztják.

Az elkövetők között tiszti rendfokozatú nincs, a legmagasabb beosztású határrendész az átkelőhelyeken szolgálatot ellátó szolgálatirányító parancsnok és átkelőhely-ügyeletes volt.

A két-két szolgálatirányító parancsnok, illetve átkelőhely-ügyeletes közvetlenül nem fogadott el jogtalan előnyt, ők alárendeltjeiket a bűncselekmények elkövetésében azzal segítették, hogy őket a kívánságuknak megfelelően olyan sávokra osztották be, ahol nagyobb esély volt a vesztegetési pénzek megszerzésére, továbbá elöljárói kötelességüket megszegve a tudomásukkal zajló korrupcióról nem tettek jelentést, azzal szemben nem léptek fel, amiért cserébe a vesztegetési pénzből részesedést kaptak.

A nyomozó ügyészség elrendelte a 18 elkövető őrizetét, a gyanúsítotti kihallgatások jelenleg is folyamatban vannak.

 

Óriási forgalmú átkelő

Évente ötmillió kamion hajt át az ártánd–borsi nemzetközi határátkelőn, ez Közép-Európa legnagyobb forgalmi, kelet–nyugat irányú útvonalának magyar–román átkelője. 

Az Ártánd–Bors határátkelőhelyen óriási forgalom zajlik

A személyforgalom mellett kiemelkedő teherforgalom az embercsempészek számára is kedvező helyzetet nyújt. Mivel fizikailag lehetetlen minden kamiont tételesen ellenőrizni, ez kiváló lehetőség illegális migránsok beszöktetésére a schengeni zónába. Jelenleg még Ártánd–Borsnál húzódik a schengeni határ, amit jelenleg Magyarország véd. (Romániát néhány hónapja nem vette fel az unió a schengeni övezetbe.)

Román korrupció

Januárban a romániai Bors átkelőn is buktak le határrendészek.Vesztegetés elfogadása és befolyással üzérkedés gyanúja miatt őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a magyar–román határon lévő borsi és a román–moldáv hatászakaszon lévő sculeni-i átkelőhely nyolc vámhivatalnokát és határrendészét – írta január 18-án a Maszol.ro. A DNA közleménye értelmében a sculeni-i határátkelőhely (Iaşi megye) négy vámhivatalnokát és a borsi határrendészet négy rendőrét vették őrizetbe, kérik az előzetes letartóztatásukat. Ugyanebben az ügyben bűnvádi eljárás indult a Iaşi–Sculeni, a Stânca, az Albiţa, a Oancea és a Sculeni határátkelőhely személyzetének további 15 tagja ellen.

Nagylakon is lebuktak

Legutóbb Nagylakon csaptak le korrupt határrendészekre. A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség az előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz. Az ügyészség eddig nyolc határrendészt és egy román állampolgárt hallgatott ki gyanúsítottként. Az NVSZ feljelentése alapján indult ügyben 2022. június 24-én a nyomozó ügyészség tettenérést követően további összehangolt eljárási cselekményeket folytatott. 

Az ügyészség által szervezett bűnügyi akcióban az NVSZ, a TEK, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársainak bevonásával közel 135 fő vett részt. A megalapozott gyanú lényege szerint a nagylaki határrendészek szolgálatuk során még a határátkelő előtt rendszeresen állítottak meg külföldi gépjárműveket, és különböző vélt vagy valós szabálysértésekre hivatkozva felajánlották, hogy pénzért eltekintenek a bírság kiszabásától és a szabálysértési eljárások megindításától. A kilenc elfogott személyből nyolcan rendőrök, míg egy – vesztegetésen tetten ért – társuk román állampolgárságú kamionsofőr, aki négy határrendésszel beismerő vallomást tett. Az ügyészség a kilenc gyanúsított közül két őrizetben lévő, akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménnyel meggyanúsított elkövető letartóztatását indítványozta. 

Borítókép: Az ártándi határátkelő (Forrás: HAON.hu/Kiss Annamarie)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.