időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo
Átalakított autókkal hozta be folyamatosan a magyar–szerb bűnbanda az árut Tompán

Klímagáz- és cigaretta-csempészbanda tagja három pénzügyőr

Szemán László János
2022.04.07. 12:18 2022.04.07. 12:31
Klímagáz- és cigaretta-csempészbanda tagja három pénzügyőr

Legalább ötven alkalommal fordultak azok a szerb csempészek Szerbia és hazánk között, akik magyar vezetőjük irányításával három pénzügyőr közreműködésével hoztak be a vám megkerülésével adózatlan cigarettát és klímagázt.

Ismét a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) felderítése vezetett korrupt egyenruhások és bűntársaik lebuktatásához ezúttal Tompán. A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség bűnszervezetben elkövetett hivatali korrupciós és költségvetést károsító bűncselekmények miatt folytat nyomozást – közölte lapunkkal a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az NVSZ feljelentése alapján az ügyben 2022. április 4-én a regionális nyomozó ügyészség egy időben, több helyszínen tettenérte a gyanúsítottakat, majd további összehangolt eljárási cselekményeket folytatott. Az NVSZ, a TEK, a Csongrád-Csanád és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársainak bevonásával közel 150 fő vett részt a bűnügyi akcióban, amelyben a bűnszervezet valamennyi tagját elfogták.

A TEK felszámoló egységének tagja megbilincseli az egyik gyanúsítottat (Fotó: TEK)

A megalapozott gyanú lényege szerint a Tompa közúti határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő három pénzügyőr olyan személygépjárműveket engedett át az országhatáron, amelyek műszaki átalakításuk folytán nagy mennyiségű európai uniós zárjegy nélküli dohánytermék elrejtésére voltak alkalmasak. A hivatalos személyek emellett azt is lehetővé tették, hogy az ilyen tevékenységhez engedéllyel nem rendelkező szerb állampolgárok klímagázt csempésszenek Magyarországra.

A megvesztegetett pénzügyőrök a gépjárművekben szabálytalanul szállított, jogszabályba ütköző módon behozott termékekről tudtak, azonban emiatt – hivatali kötelezettségüket rendszeresen megszegve – semmilyen eljárást nem kezdeményeztek. A pénzügyőrök az ezért kapott jogtalan vagyoni előnyt utólag, a bűnszervezet magyar irányítójától vették át. A külföldi gépjárművekkel érkező szerb állampolgárok szintén tisztában voltak azzal, hogy a magyar megrendelő – a pénzügyőrökkel előre egyeztetett módon – az ellenőrzés nélküli, kockázatmentes határátlépést biztosította számukra. 

Az elkövetők 2021-től legalább ötvenszer lépték át a szerb–magyar határt, az – alkalmanként két személygépjárműben elhelyezett – illegálisan behozott termékekkel.

 A kutatásokon az ügyészség több mint 40 darab hűtőközeget tartalmazó klímagázpalackot, kazán-, és légkondicionáló berendezéseket, megközelítőleg 200 000 eurót és több mint 5 000 000 forint készpénzt, valamint több ezer doboz zárjegy nélküli cigarettát foglalt le.

Az ügyészség mind a nyolc őrizetben lévő – akár 24 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménnyel – meggyanúsított elkövető letartóztatását indítványozta. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Szegedi Járásbíróság várhatóan ma dönt.

Borítókép: a TEK fogta el a korrupt pénzügyőröket (Fotó: TEK)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.