„A transznők valódi nők!” – üzeni az Amnesty International nőnap alkalmából

„A nők közössége egy interszekcionális, sokszínű csoport, amelynek részét képezi mindenki, aki női identitással rendelkezik” – írta a civil szervezet.

Magyar Nemzet
2023. 03. 08. 14:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A transznők élete tele van megbélyegzéssel és hátrányos megkülönböztetéssel, és ha ez nem lenne elég, az elmúlt években nőként való elismerésüket és általánosságban a transznemű emberek létjogosultságát a kormány egyértelműen a megkérdőjelezhető kategóriába sorolta” – írta Mihály Eszter, az Amnesty International munkatársa nőnap alkalmából a 444.hu-n megjelent cikkében.

Mihály szerint fontos, hogy 

tudatosítsuk, a nők közössége egy interszekcionális, sokszínű csoport, amelynek részét képezi mindenki, aki női identitással rendelkezik, ideértve az interszex és transznemű nőket is.

A cikkben kifejti, hogy a transznők szegregációja a női terek hozzáférésével összefüggésben hasonló okokból elítélendő, amiért a fekete nők, női sportolók testének nyilvános ellenőrzése. Ezek után arról ír, hogy 

szerinte a transznők valódi nők,

ki kell állni értük a nők jogaiért folytatott küzdelem során és biztosítani kell, hogy képviselhessék a nőket.

A cikket azzal a konklúzióval zárja, hogy „a cisznők érdeke támogatni a transznőket a jogaik kivívásában, mivel ugyanaz a strukturális elnyomó rendszer okozza a sérelmeiket”. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.