Hiába drágulnak hétfőtől a tarifák, elégedetlenek a budapesti taxisok

Hétfőtől tíz százalékkal drágulnak a taxitarifák Budapesten. Az újabb díjemelésről már januárban tárgyalásokat kezdeményeztek a taxisok, amit végül figyelmen kívül hagyott a fővárosi vezetés.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Infostart, MTI2023. 03. 03. 10:27
null
Budapest, 2018. január 9. Taxi gépkocsik sora vár utasra a Keleti pályaudvar érkezési oldalánál. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tízszázalékos általános áremelésben a múlt év decemberi egyeztetést követően állapodtak meg, de egy hónap elteltével, januárban ismét tárgyalóasztalhoz ültek a taxisok, amikor az inflációs számok megint egészen mást mutattak – fogalmazott Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke a Infostart.hu kérdésére. 

Hozzátette, hogy a költségek emelkedését mindenki megtapasztalta, ezért január 12-én a taxisok korrigálták a korábbi szakmai javaslatukat a főváros kijelölt vezetőivel együtt, ami már 17-18 százalékos emelést jelentett.

Rendkívül furcsálja az Országos Taxisszövetség, hogy a főpolgármester végül a tízszázalékos emelést terjesztette a Fővárosi Közgyűlés elé, miután a taxisok 2022 tavaszán elfogadták azt az irányelvet, ami alapján az ármegállapításkor figyelembe kellene venni az inflációt.

Véleményük szerint a KSH által kiadott statisztikai számok és a maginfláció eredményének alapján idén tavaszra 22 százalék az az érték, ami realizálódott.

A taxisok arra kérték a fővárosi testületet, hogy gondolják át a döntést. Metál Zoltán szerint annak semmi logikája, hogy egy januári közgyűlésen március 6-i bevezetéssel tíz százalékot emelnek, majd rá két hónapra megint.

Végül a kért emelésre nemleges válasz érkezett, majd az említett mértékű emelést fogadták el. A taxisok egy levélben fordultak Karácsony Gergelyhez, akitől kaptak is időpontot az újabb egyeztetésre. „Fura mód” épp arra a 6-i napra, amikor hatályba lép a tíz százalék – tette hozzá a szövetség elnöke.

A lap kiemelte, hogy Metál Zoltánék nagyon kíváncsiak, mi lehetett az oka, hogy Budapest eltérjen az egyeztetésektől.

 

Hétfőtől drágább lesz taxival utazni Budapesten

Tíz százalékkal emelkednek hétfőtől a budapesti taxis tarifák. Az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő.

A Fővárosi Közgyűlés január 25-én módosította a taxirendeletet Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára.

A díjemelést azzal indokolták, hogy a taxisoknak érezhető költségemelkedéssel jár az üzemanyagok ársapkájának - 2022 december eleji - eltörlése.

Az elfogadott előterjesztésben azt írták, a taxis szervezetek (City Taxi, 6x6 Taxi, Főtaxi, NSZ, OTSZ, Taxi 4, BKIK) tavaly december 12-én egységes javaslattal fordultak a fővárosi önkormányzathoz, amelyben két változatban fogalmazták meg a javaslataikat.

Az egyik javaslat szerint a telefonon vagy online előzetesen megrendelt szolgáltatás esetén az alapdíj 1000 forintról 2000 forintra emelkedett volna, amellett, hogy a többi díjtétel változatlan maradt volna. 

A másik - végül elfogadott javaslat - a tarifák 10 százalékos emeléséről szólt. Később a szervezetek újabb javaslatot fogalmaztak meg, amelyben az alapdíjat egységesen 1500 forintra, míg a többi díjtételt 10-10 százalékkal kezdeményezték emelni.

A nem támogatott javaslatok a kis távolságra szóló utazásokat aránytalanul drágították volna, miközben sok esetben a kis távolságra szóló utazások nem kényelmi célúak, hanem közszolgáltatások vagy más alapvető szolgáltatások igénybevételét célozzák – írták az akkori előterjesztésben.

Borítókép: Taxik sora vár utasra a Keleti pályaudvar érkezési oldalánál (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.