Áltaxis teríthette a drogot

Elenyészően kevés taxis vesz részt drogterjesztésben – nyilatkozta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek. A bulinegyedben készített riportunk is ezt támasztja alá, mert az általunk megkérdezett taxisok ugyan már hallottak a jelenségről, de nem tartják jellemzőnek azt.

2023. 01. 31. 6:24
null
20200331 budapest korona virus illusztraciok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán

Elenyészően kevés taxis vesz részt drogterjesztésben – nyilatkozta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek. A bulinegyedben készített riportunk is ezt támasztja alá, mert az általunk megkérdezett taxisok ugyan már hallottak a jelenségről, de nem tartják jellemzőnek azt.

Sajnos vannak olyan vállalkozások is, amelyek felszerelt taxijárműveket a pillanatnyi haszonszerzés érdekében bérbe adnak olyanoknak, akik nem jogosultak a taxit vezetni. Tapasztalatunk szerint ilyenkor fordul elő, hogy törvénytelen cselekmények elkövetésére használják a taxijárművet

– mondta lapunknak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke azzal kapcsolatban, hogy Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere korábban arról beszélt: a bulinegyedben a taxisok között vannak, akik aktív résztvevői a kábítószer-kereskedésnek. Az OTSZ elnöke úgy vélekedett, minden szolgáltatási ágazatban – ahol viszonylag sokat mennek és a munkájukkal összefüggően rendszertelenül mozognak a járművek (csomagküldő, taxi, karbantartók stb.), úgynevezett „tevékenységi engedéllyel” – bármikor előfordulhat, hogy más célokra is használják a szolgáltatást, ami akár bűntett elkövetésére is lehetőséget biztosít.

Hozzátette: szerencsére a rendőrség viszonylag egyszerűen felismerheti, azonosíthatja és eljárás alá vonhatja azokat a bűnelkövetőket, akik az egységes taxiarculat mögé bújva törvénytelen módon próbálnak akár olyan helyeken is tiltott tevékenységet folytatni, ami nem összeegyeztethető a taxiszolgáltatással. Mint tájékoztatott, az engedéllyel rendelkező 7500 taxis közül az illegális „szolgáltatók” aránya nagyjából tíz százalékra tehető Magyarországon.

Arról senkinek nincs pontos adata, hogy mennyien választják bűncselekmény elkövetésére a taxigépjárművet és a szolgáltatást

 – jelentette ki. Közölte, azok a taxisok, akik engedéllyel, legalizált formában végzik a taxiszolgáltatást Magyarországon, tisztességes és jogkövető módon dolgoznak.

Rendőrségi forrásból általánosságban megtudtuk, a hivatalos társaságoknál dolgozó taxisok körében nem jellemző bűncselekmény elkövetése, hanem éppen ellenkezőleg, gyakran ők esnek támadás áldozatául. Az úgynevezett „mezítlábas” – egyik társasághoz sem tartozó – taxisok között előfordul drogterjesztés. Legutóbb tavaly október 18-án fogtak el egy 43 éves személyfuvarozót, aki július óta taxijával terjesztette a kábítószert Budapesten.

Munkatársunk a bulinegyedben járt, hogy az ott dolgozó taxisok körében érdeklődjön. Egy Klauzál téren parkoló sofőr elmondta: létezik a jelenség, de csak elvétve, egy-két fuvarozó esetében. Mint fogalmazott, látott már olyat, hogy „furcsa alakok” ültek ketten egy autóban, akik úgy tettek, mintha taxis és utasa lettek volna, de valójában a turistának látszó külföldieket szólítgatták, hogy „something” (=valami), ezzel virágnyelven drogot kínáltak. Ugyanakkor állítása szerint jóval gyakoribb az utcai leszólítás, mint a taxikból történő.

Kitért arra is, hogy az áltaxisok könnyen felismerhetők, mert igénytelen, kopott festésű, időnként fehér rendszámú „taxisárga” színű autókból kínálják a portékát, ami sok esetben nem valódi drog, hanem sütőpor vagy valami hasonló, ártalmatlan anyag.

Ha netán elkapnák őket a rendőrök, akkor így legfeljebb csalásért vonhatók felelősségre, ami jóval enyhébb megítélés alá esik, mint a kábítószer-kereskedelem. Elmondása szerint az Akácfa utcában ez tömeges jelenség, a Klauzál téren kevésbé.

Egy másik helyi taxis azt mondta: jó álca annál a taxistársaságnál dolgozni, amelyik nem kér havidíjat a fuvarszervezésért, hiszen így anyagi veszteség nélkül bárki színlelheti, hogy személyfuvarozó. A férfi hallott már ilyen áltaxisokról, bár még nem látott egyet sem. Hozzátette, az ilyeneknek a Király utca és a Gozsdu-udvar környéke a frekventált működési területük. Mivel a rendőrök nem vagy csak ritkán állítanak meg taxit, ezért úgy vélte: a taxi egy nagyon jó álca a drogterjesztőknek. Más taxis forrásból úgy értesültünk, hogy elsősorban pályaudvaroknál és sportrendezvények közelében láthatók engedély nélkül működő taxisok. Gyanút főképpen azzal kelthetnek, hogy nem lehet náluk kártyával fizetni.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.