Niedermülleréknek háromszázmillió aprópénz

A DK-s vezetésű kerületek − Erzsébetváros kivételével − feláldozták az állami rezsitámogatást a politikai ellenállás oltárán. Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Telexnek adott hétfői interjúban kifejtette, részben azért ment el Láng Zsolttal tárgyalni, mert amikor DK-s kollégái felkeresték, már csak néhány óra volt hátra a találkozóig. A DK-s politikus kevésnek tartja a százmilliós nagyságrendű központi kompenzációt.

2023. 01. 16. 17:38
null
Bp. Rózsa u. 47/a A rendezvényen beszédet mond Karácsony Gergely főpolgármester, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere és Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója is. Börcsök Enikőről megemlékez Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azt kell mondjam, hogy persze jó a 300 millió, de valójában fel sem tűnik a nagy egészben” – jelentette ki Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Telexnek adott hétfői interjúban.

Niedermüller Péternek már volt időpontja, amikor szóltak neki kollégái Fotó: Mirkó István

Mint ismert, a kormány 2022 őszén minden, tízezer főnél népesebb település vezetésével egyeztetést kezdeményezett annak érdekében, hogy az elszabaduló energiaárak által okozott önkormányzati tehernövekedést egy beszélgetésen áttekintsék. Ezt megelő­zően bekérték a működésre vonatkozó alapadatokat és azt a tervet, amelyet az adott önkormányzatok az előírt 25 százalékos megtakarítás elérése érdekében dolgoztak ki.

A DK-s vezetésű kerületek azonban feláldozták az állami rezsitámogatást a politikai ellenállás oltárán: 

százmilliós nagyságrendű központi kompenzációtól esett el hat budapesti kerület, amiért a DK-s polgármesterek nem ültek tárgyalóasztalhoz Láng Zsolt kormánybiztossal. Kivétel ezalól Niedermüller Péter, aki egyedüli DK-s polgármesterként tárgyalt az energiatámogatásokról. A Demokratikus Koalíció ennek ellenére közérdekű adatigényléssel él és pert indít a kormány ellen, sőt állítólag Stras­bourgig is elmenne, mert nem kaptak rezsitámogatást a kabinettől. 

 

Niedermüller Péter nem számít retorzióra a DK-tól

Niedermüller Péter most elmesélte, öt DK-s kollégája értekezett arról, hogy közösen kellene részt venniük a tárgyaláson, de neki akkor már volt időpontja. – Néhány órával a találkozó előtt szóltak, én meg úgy voltam vele, hogy olyat nem játszunk, hogy az utolsó percben lemondom.

– Azt pedig csak nagyon halkan teszem hozzá, hogy én nem egészen értem, miért kellett volna közösen menni. 

– Ne vegyék önfényezésnek, de nekem biztosan van annyi integritásom, hogy olyat nem csinálok, ami a felfogásommal ellentétes. Nyugodt szívvel le tudok ülni Láng Zsolttal tárgyalni, és ebből még nem következik az, hogy egyetértenék a politikai nézeteivel − jelentette ki. A 2024-es önkormányzati választásokról a polgármester azt mondta, biztos abban, hogy a DK vezetése hosszabb távon a Párbeszédből átcsábított Szücs Balázsban gondolkodik. 

Ennek ellenére abban teljesen biztos, hogy 2024-ben ő indul a kerületben, a DK pedig támogatja őt ebben. 

Azt viszont nem tudta megmondani, hogy 2024-ben lesz-e közös ellenzéki indulás az önkormányzati választásokon, egyelőre tárgyalások sincsenek erről. Emlékezetes, korábban Niedermüller Péter kabinetvezetője lapunknak elmondta, semmilyen retorzióra nem számít a DK-tól a polgármester, amiért elment tárgyalni Láng Zsolttal.

Borítókép: Niedermüller Péter (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.