Megsemmisítették a Hunwald György elleni ítéleteket

A volt MSZP-s polgármester tizenöt éve állt büntetőeljárás alatt, amikor is néhány napja a Kúria megsemmisítette az összes, őt eddig elmarasztaló ítéletet és kimondta: törvénysértések sora történt. Az időközben ledoktorált és immáron dr. Hunwald György néven jegyzett volt politikus ellen indult perújítási eljárást megszüntették. A határozat ellen nincs fellebbezési lehetőség, így az végleges.

2023. 03. 18. 6:45
HUNWALD GYÖRGY
HUNWALD GYÖRGY Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ítélkezési kuriózum, amit tanítani kellene a jogi egyetemeken – máris így emlegetik jogászi körökben a volt szocialista polgármester és országgyűlési képviselő, dr. Hunwald (a névváltoztatás és jogi egyetemi doktorátus előtt Hunvald) György ügyében a Kúria által minap meghozott végleges döntést, amellyel 

megsemmisítették az egykori politikust korábban elmarasztaló ítéleteket, a perújítási eljárást pedig megszüntették.

A legfelsőbb bírói fórum kimondta, hogy az ügyben az ügyészség valójában a perújítás törvényi szabályait megkerülő indítványt tett. Mint közölték, sérült az egyszeri eljárás követelménye azzal, hogy ugyanazon tények alapján született egy jogerős felmentő, később pedig egy új, jogerős elítélés. „A Kúria ettől nem tud eltekinteni, ha eltekintene, akkor saját maga lenne részese egy ügy kétszeri megítélésének, amint azt az eljárt bíróságok megtették” – indokoltak.

A Kúria azt is megállapította, hogy a büntetőeljárási törvény értelmében a bíróság a vád alapján ítélkezik, Hunwald büntetőjogi felelősségének megállapítására pedig vád hiányában került sor.

Hunwald György közösségi oldalán számolt be részletesen a Kúria döntéséről. Fotó: MNO Archív

Bár a Kúria nem mondta ki, hogy az egykori erzsébetvárosi polgármester nem bűnös, ám maga Hunwald úgy érvel: törvénytelen eljárásban kizárólag törvénytelen megállapítások születhetnek, azaz nem tartja magát bűnösnek.

A volt politikus a Facebook-oldalán így summázta a végkifejletet: „A felülvizsgálati indítványomnak megfelelően hatályon kívül helyezték a büntető ítéleteimet, amelyek az ügyészség 2016-os perújítása nyomán születtek, és megszüntették az ügyészség indítványára ellenem kezdeményezett perújítási eljárást. Hét éven keresztül három bíróságnak, nyolc bírónak és két ügyésznek hiába mondtam és ismételgettem minduntalan, hogy törvénytelen eljárást folytattak le ellenem, de nem ért semmit. Hét évet vettek el az életemből.”

Az erzsébetvárosi polgármestert 2009 februárjában vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba. Az erzsébetvárosi ingatlanpanama kapcsán 2010 novemberében hűtlen kezelés miatt emeltek ellene vádat. A vádpontok közt százmilliós csalástól kezdve kerékbilincsek levetetéséig sokféle bűncselekmény szerepel. Az ügyészség szerint Hunwaldék bűnszervezetben dolgoztak.

Az eltelt évek során több, akár egymásnak is ellentmondó ítélet született az ügyben. Hunwaldot legutóbb 2020. január 13-án ítélték el perújításban, és letöltendő szabadságvesztést szabtak ki rá. Az ügyészség még 2016-ban kezdeményezte a perújítást és a több mint tíz évvel azelőtti megbízási, illetve munkaszerződések miatt kérte a szocialista politikus elmarasztalását.

Az utolsó szó jogán Hunwald tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, mint mondta, a polgármestersége alatt történt visszaélések kapcsán ő csupán szemlélője volt a történteknek, tevékenyen nem vett részt a csalásokban.

Mint arról lapunk is többször beszámolt, az ügyészség szerint Hunwald György a VII. kerület MSZP-s polgármestereként színlelt szerződéseket kötött ismerőseivel, barátaival, ami után nem történt teljesítés, munkavégzés, és ezzel negyvenötmillió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak. A vád szerint volt olyan szerződő, aki ugyan havi kétszázezer forintot kapott, de a büntetőeljárás során sem tudta megmondani, mi volt a dolga. Ezért és más kisebb tárgyi súlyú bűncselekmények miatt az ügyészség három év szabadságvesztést kért, amely másfél év letöltendő börtönbüntetést jelentett volna Hunwaldnak.

A Kúria most ezt az ítéletet is megsemmisítette.

Borítókép: Hunwald György nevet változtatott, ledoktorált és a Kúria megsemmisítette az őt elmarasztaló ítéleteket (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.