Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ma is nagy szükség van a márciusi ifjak lelkesedésére

Most is igen nagy szükség van arra a lelkesedésre és erőre, amit a márciusi ifjak és a 1848-as csodában résztvevők mutattak nekünk – mondta a honvédelmi miniszter kedden Budapesten.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 14. 18:48
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Budapest, 2023. március 9. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképzõ Kar dékáni beosztásának ünnepélyes átadás-átvételén 2023. március 9-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség március 15. alkalmából tartott központi ünnepségén felidézte, a honvédséget 175. évvel ezelőtt Mészáros Lázár (1796–1858) akkori honvédelmi miniszter a jogszerűségi igény alapján, az alkotmányosság útján, a szabadság irányába haladó álomkísérlet keretében szervezte meg tervszerű, építkező munkával.

A tárcavezető jellemzőnek nevezte, hogy Mészáros Lázár legnagyobb tettének a katonai oktatás felépítését tekintette.

Az ősi magyar nemzet alkotóereje minden helyzetben (.) hideg fejjel, szisztematikusan építkezni akar

– hangoztatta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az akkori történelmi események és a mostani veszélyek kora között párhuzamot vonva hangsúlyozta, hogy most igen nagy szükség van arra a lelkesedésre és erőre, amit a márciusi ifjak és a ’48-as csodában résztvevők mutattak nekünk.

Rámutatott arra, hogy nagyon régen nem álltunk olyan közel világméretű háború kirobbanásához, mint most. Úgy folytatta:

a nemzeti szuverenitás megvédése és képviselete minden erőforrásunkra, okosságunkra, értékünkre és erőnkre igényt formál.

A honvédelmi tárca vezetője felhívta arra a figyelmet, hogy Magyarország az egyetlen, amely az ukrajnai háborúban a békét nem további fegyverek szállításával és a harc folytatásával, hanem tűzszünettel és béketárgyalásokkal akarja elérni. Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezt a magyar álláspontot a legetikusabbnak és a legcélravezetőbbnek értékelte beszédében.

Szólt arról, hogy jól látható párhuzamok mutatkoznak a honvédség 1848-as megalapítása és annak jelenlegi átalakítása között. Jelezte, újra megfelelő társadalmi figyelem övezi a honvédség ügyét. Ismertetése szerint a honvédség lecseréli teljes eszközparkját, személyi állományában komoly és mélyreható szerkezeti átalakítást hajt végre, valamint elindították a fiatalítás folyamatát is.

A miniszter célként jelölte meg, hogy éles helyzetben, adott esetben harcban is azonnal bevetésre képes, komoly felhatalmazottság alapján működő, öntevékeny és kockázatvállaló parancsnoki rétege legyen a honvédségnek. Ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog mindenféle módon és eszközzel – jegyezte meg, majd úgy zárta szavait:

Isten áldja Magyarországot!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az eseményen vezérőrnaggyá léptette elő Szaszák János dandártábornokot, és dandártábornoknak nevezte ki Tajti Norbert ezredest.

A honvédelmi miniszter több más elismerés átadása mellett a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést adományozta Gerendás György László olimpiai és Európa-bajnok vízilabdázónak, úszónak, edzőnek, sportvezetőnek, az elismerés katonai tagozatával Baráth Ernő dandártábornokot és Domine János nyugállományú dandártábornokot tüntette ki.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést ketten, annak katonai tagozatát nyolcan vehették át.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékáni beosztásának ünnepélyes átadás-átvételén 2023. március 9-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.