„Saját képünkre kell alakítanunk a honvédséget”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékáni beosztásának átadás-átvételén tartott csütörtöki beszédében kiemelte: az elmúlt 175 évben a Magyar Honvédség sokszor változtatta arcát, minden generáció alakított rajta. Most a mi generációnk kezében van a lehetőség, hogy a saját képére formálja a honvédséget.

2023. 03. 09. 12:03
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mi feladatunk, hogy egy hagyományokra támaszkodó, de a jövőbe mutató honvédséget építsünk – jelentette ki csütörtökön Szalay-Bobroviczky Kristóf a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékáni beosztás átadás-átvétele alkalmából szervezett ünnepségén, Budapesten.

Szalay-Bobroviczky Kristóf szerint saját képünkre kell formálunk a honvédséget, amely tiszteletben tartja a hagyományokat, de a jövőbe tekint. Honvédség.

  Fotó: Teknős Miklós
Szalay-Bobroviczky Kristóf szerint saját képünkre kell formálunk a honvédséget, amely tiszteletben tartja a hagyományokat, de a jövőbe tekint.  Fotó: Teknős Miklós

 A honvédelmi miniszter leszögezte, a haderőfejlesztés legfontosabb kérdése a tisztképzés. Emlékeztetett: az idén 175 éves a Magyar Honvédség sokszor megváltoztatta arcát a történelem során, hiszen „a békeévek, és súlyos háborús évek mind külsőségekben, mind mentalitásban alakították a honvédséget”. 

 

Jövőbe mutató honvédség

A tárcavezető az elhangzottak kapcsán leszögezte, most a jelenkor generációjának ismét a saját képére kell formálnia a honvédséget. A miniszter úgy véli, már azt is értékelnünk kell, hogy minderre most lehetőségünk van. 

Emlékezzünk a leépülés évtizedeire, amikor sem pénz, sem szándék, sem tett, sem képesség nem volt. 

– Amikor a társadalom és a honvédség elszakadt egymástól. Amikor a katonai pálya rengeteget veszített presztízséből és vonzerejéből. Ez mára már mögöttünk van, viszont fontos érezni a lehetőséggel járó felelősséget – mondta a tárcavezető. 

Tájékoztatása szerint a nemzetközi környezet negatív irányba való változása, az orosz–ukrán háború, olyan a társadalmi és politikai figyelmet fordított a honvédség ügyére, amely nélkül ez a megújulás elképzelhetetlen lenne. Hozzátette, a magyar haderőfejlesztés idén már a GDP két százalékára tud támaszkodni. Szalay-Bobroviczky Kristóf szerint azonban nem fogunk tudni megállni ezen a szinten.

Az a tudás, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen átadnak, az ezen folyamat sikerének a záloga. Az a tudás, amit az itt jelenlevő oktatók átadnak, az átalakulásunkhoz nélkülözhetetlen 

– mondta a miniszter.

 

Az új dékán feladata

Szalay-Bobrovniczky Kristóf megköszönte Pohl Árpád dandártábornoknak az eddigi munkáját, amelyet két dékáni cikluson keresztül végzett az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának érdekében. Mint mondta, ez elengedhetetlen és pótolhatatlan időszak volt a honvédség 175 éve kezdődött történelmében. 

A tárcavezető egyúttal üdvözölte a most kinevezett Lippai Péter dandártábornokot, aki február 1-jétől tölti be a dékáni tisztséget.

A miniszter szerint a honvédségnek olyan típusú tábornokra van szüksége, aki megtestesíti azt a széles látókörű tiszti mintát, amely nemzetközi példákra és magyar hagyományokra támaszkodva tevékenykedik. Az új dékán feladata, hogy vezesse a kar oktatóit és hallgatóit „a hőssé válásban” személyes példájával, szakmai karrierje hitelességével, életvitelével, értékrendszerével.

Borítókép: Szalay-Bobroviczky Kristóf megérkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.