időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Tordai Bence szerint a kormány egy gennyes góc, az ember pedig emlős biomassza

Bákonyi Ádám
2023.03.28. 10:24 2023.03.28. 16:00
Tordai Bence szerint a kormány egy gennyes góc, az ember pedig emlős biomassza

Tordai Bence napirend előtt arról beszélt: a jelenlegi gazdasági és politikai rendszer fenntarthatatlan, amivel tönkretesszük a Földet. 

A földön élő emlősfajok össztömegének kilencvenhat százaléka az ember és a háziállatai. Az emlős biomassza harminchat százaléka emberekből áll és további hatvan százaléka háziállatokból. Ez az emberi civilizáció, ez a globális kapitalizmus, ez az ipari berendezkedés szükségszerűen visz minket a válsághoz, az ökológiai és klímakrízishez

– fogalmazott a Párbeszéd–Zöldek képviselője. Hangoztatta: ezen a rezsimnek is el kellene gondolkodnia, hiszen, ha minden így folytatódik, az emberiség kilencven százaléka egy évszázadon belül kihal. 

– Értem én, hogy globális és történeti perspektívában nézve az Orbán-rezsim egy kis pörsenés, egy aprócska gennyes góc a rendszer testén, amely majd kifakad és beheged a helye, de azért mi mégiscsak itt élünk – jelentette ki Tordai.

Szerinte nagyon fontos kérdés, hogy a jövő évi önkormányzati és EP-választáson olyan képviselőket válasszanak, akik az igazságos zöldfordulat útját képviselik.     

Engedje meg képviselő úr, hogy a magyarokra én ne emlős biomasszaként hivatkozzak, hanem mint emberekre

– kezdte válaszát Dömötör Csaba, aki hosszasan sorolta a kormány környezetvédelmi intézkedéseit, köztük azt, hogy Magyarország elsők között rögzítette törvényi szinten, hogy 2050-re klímasemleges országgá váljon. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy folytatta: 

ha Tordai szerint a kétharmados felhatalmazással rendelkező kormánypártok pörsenést jelentenek a magyar politikában, „akkor mit jelent egy olyan párt, amelyik általában az egy százalék körül tanyázik a támogatottságát tekintve, és egyetlenegyszer nem vette a bátorságot arra, hogy önállóan elinduljon a választásokon?”

Az államtitkár ezután kétszeresen is őszintének nevezte, hogy a Párbeszéd hétvégi kongresszusán nevet változtatott. 

Egyrészt már korábban elhagyták a nevükből azt, hogy Magyarországért. Stimmel is, hiszen évek óta az az érzésünk, hogy önök nem ezért az országért dolgoznak. Másfelől a Zöldek elnevezés is őszinte lépés. Na nem azért, mert annyira következetes környezetvédő politikát folytatnának, sokkal inkább azért, mert a dollár is zöld színű, márpedig önök abban kapják a támogatásukat. Szóval akkor lett volna igazán pontos a névváltoztatás, ha azt választják, Párbeszéd – a Zöldhasúak Pártja

– mondta Dömötör Csaba.

Megjegyezte: amíg Tordaiék dollárra alapozzák a politikájukat, aligha fognak elmozdulni az egyszázalékos támogatottságról.

Borítókép: Tordai Bence (Fotó: Kurucz Árpád)

Szócsaták az Országgyűlésben

Rendkívüli ülést kezdeményeztek, végül be sem mentek a baloldali képviselők

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.