Tóth Erik: Amerikai tanácsadóknak felelhet meg a baloldal

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint vélhetően nem fogja támogatni a baloldal a békepárti nyilatkozatot.

2023. 03. 30. 13:15
Tóth Erik
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet számítani arra, hogy a baloldal megszavazza az orosz agressziót elítélő, az uniós elhibázott szankciós rezsimet kritizáló, a magyar nemzeti érdeket védő kormánypárti határozati javaslatot – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. Hozzátette, a magyarországi baloldal pártjainak szuverenitását a választások utáni időszakban kirobbant külföldi pártfinanszírozási botrány porrá zúzta a magyar társadalom szemében. 

A DK-tól a Jobbikig terjedő összefogás résztvevői ugyan Márki-Zay Péterre próbálnak mindent fogni, azonban a Nemzeti Információs Központ jelentései alapján látható, hogy közük lehetett a több mint négymilliárd forintnyi külföldi támogatás felhasználásához. Ennek az anyagi függésnek azonban nem csak ez az ára, politikai következményekkel is járt 

– világított rá a kutatási igazgató. Kijelentette, a választási kampányban 2022. február 24. után mindenki számára feltűnő és érthetetlen volt az, ami történt: a kormánypártok sziklaszilárd békepárti álláspontját az ellenzéki baloldali erők támadni, kritizálni kezdték. Számos fórumon beszéltek a magyar katonák frontra küldéséről, és ezen a mai napig nem változtattak. Azóta kiderült, hogy az amerikai baloldalhoz köthető tanácsadóik és stratégáik elvárásai mentén alakították ki véleményüket – fogalmazott Tóth Erik.

Arra a kérdésre, hogy milyen károkat okozhatnak hazánknak a baloldali politikusok a békeellenes nyilatkozataikkal és akcióikkal, azt felelte: a legjelentősebb kárt az okozhatta volna, ha 2022. április 3-án a külföldi beavatkozási kísérlet célt ér, és az egymással önkormányzati szinten is együttműködni képtelen, emiatt jól befolyásolható ellenzéki pártok megnyerik a választásokat. Hangsúlyozta, a politikai programjuk világosan, félreértelmezhetetlen módon tartalmazza a háborúpárti elemeket, amivel belesodorták volna Magyarországot a konfliktusba. 

A jelenlegi helyzetben, ellenzékből is okoznak nehéz pillanatokat a magyar, felelős diplomácia számára: akadályozzák az EU-s források kifizetését, támadják a gyermekvédelmi törvényt, és Gyurcsány Ferencék még arra is rávették magukat, hogy a legháborúpártibb nyugati árnyékkabinettel tanácskozzanak Londonban napokon át 

– mutatott rá a kutatási igazgató.

A baloldal háborúpárti álláspontjának választókra kifejtett hatásáról Tóth Erik elmondta: a baloldali összefogás pártjainak egyik közös jellemzője, hogy évek óta népszerűtlenek, és még akkor sem tudnak a kormánypártok 50 százalékot meghaladó, biztos szavazók körében mért támogatottsági adataihoz felnőni, ha mindenkit, még a mérhetetlen mikropártokat – amikből egyre több van – is maguk mellé állítják. Hozzátette, 

bár látszólag ennek a helyzetnek most a DK a győztese, de hosszú távon az ő politikai reményeik sem lehetnek fényesek: úgy Gyurcsány Ferenc, mint Dobrev Klára társadalmi elutasítottsága magas, a bukott miniszterelnök számai a rendszerváltoztatás óta a legrosszabbak. 

– Az ő optikailag vezető ellenzéki pozíciójuk a többiek gyengeségének, vízióktól és karizmatikus vezetőktől hiányos politikájának köszönhető elsősorban – emelte ki. A kutatási igazgató szerint a háborúpárti álláspont hangoztatása tovább ront ezen a helyzeten, mert a magyar emberek között nemzeti egyetértés van az orosz–ukrán konfliktus mielőbbi, békés lezárásában, így a baloldal fegyverszállítások, katonák és harci járművek átadását propagáló politikája totális tévút minden szempontból. Emiatt nem tudtak az időközi választásokon és a tavalyi, egy évvel ezelőtti országgyűlési szavazáson sem eredményeket elérni – zárta gondolatait Tóth Erik.

Borítókép: Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.