Zöldtetőt kap az Arany János utcai metróállomás felszíni épülete

Megvalósította a BKK és a főváros az V. kerület ötletét, így extenzív, azaz sok gondozást nem igénylő növényekkel borított zöldtető kerül a felújított Arany János utcai metrómegálló felszíni épületére a Podmaniczky téren – erről Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere beszélt a legutóbbi testületi ülésen. A zöldmegoldást még Tarlós István főpolgármestersége alatt, a 3-as metrófelújításának a kezdetén vetették fel.

2023. 03. 02. 15:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban adják át a 3-as metró Arany János utcai megállóját, amelynek felszíni állomásépületén – a fideszes vezetésű V. kerület kezdeményezésére – extenzív, azaz tartós, de különösebb gondozást nem igénylő növényekkel borított zöldtetőt alakítanak ki. Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület fideszes polgármestere örvendetesnek tartja, hogy a Podmaniczky téren lévő épület is megújul, hiszen a teret a városrész még 2019-ben felújította. A metróállomás környezetének megújítása illeszkedik a kerület más zöldfejlesztéséhez, az Arany János utcában például száz fából álló fasort telepítenek – mondta a polgármester a kerületi képviselő-testület legutóbbi ülésén. 

Visszaépítik a virágkazettákat is Fotó: Magyar Építők 

A Podmaniczky Frigyes tér zöldítése még 2019-ben valósult meg az V. kerületi önkormányzat kivitelezésében, a kormány és a főváros támogatásával. Korábban a sivár, aszfaltburkolatú terület trolivégállomásként üzemelt. A felújítás során 82 új fát, valamint 220 négyzetméteren cserjéket, negyven négyzetméteren pedig évelő növényeket ültettek el, átszervezték a közösségi és a közúti közlekedést. Szentgyörgyvölgyi Péter szerint az átalakítás célja az volt, hogy a városlakók és az idelátogatók egy valódi közösségi helyszínt kapjanak. A téren – a trolibusz-végállomás megszüntetésével – jelentősen nőtt a gyalogosok által használható terület, az útpálya szintbe emelésével a tér gyalogosbaráttá is vált. (A Podmaniczky tér korábban a fővárosi önkormányzat kezelésébe tartozott, az V. kerület többször bírálta Karácsony Gergelyéket, amiért elhanyagolták a területet.)

A szintén megújult Bank utcán keresztül a Vadász utca irányába továbbvezető új gyalogos-átkelőhely is épült, a Bank utcában és az Arany János utcában lehetővé tették a biztonságos kerékpározást. A Podmaniczky tér felújításánál a gyengénlátók érdekében taktilis burkolatot építettek ki, valamint a korábbinál több szemetest és kutyahigiéniás szemétgyűjtőt is elhelyeztek. 


Borítókép: Arany János utcai metróállomás (Fotó: Magyar Építők)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.