Ismét szélsőbaloldali verőlegények támadhattak Budapesten

Egyelőre nem közösség tagja elleni erőszak, hanem súlyos testi sértés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettesek ellen a VII. kerületi Rendőrkapitányság, miután hétvégén Budapest belvárosában (az áldozat állítása szerint) német szélsőbaloldali antifák összevertek egy fiatalembert, aki a szkinhedek kedvenc Lonsdale pulóverjében volt.

2023. 04. 12. 15:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb embervadászat történhetett Budapest belvárosában. Egy éjszakai szórakozóhelyen az áldozat szerint német szélsőbaloldali verőlegények kötöttek bele, szóvá téve, hogy Lonsdale pulóver van rajta. A Lonsdale ruházat azért lett népszerű a szélsőjobboldali bőrfejűek (szkinhedek) körében, mert a márkanév közepén található NSDA betűsor erőteljesen emlékeztet a nácik pártjának nevére, az NSDAP-re. A pulóvert nyitott bomberdzseki alatt hordják, így az nsda látszik ki alóla.
Az áldozatot, a Mandiner bírta szóra szerdán. 

Ez a pulóver volt Gáboron vasárnap hajnalban is, amikor szélsőbaloldali verőlegények megtámadták (Fotó: Mátrai Dávid / Mandiner)

Gábor elmondta: szombaton szórakozni indult a népszerű belvárosi helyre, az Instantba, ahol összejött egy régebben megismert lány ismerősével. Éppen a lányra várt a mosdó előtt, amikor egy társaság hirtelen körülállta.

Azt kérdezte az egyikük, angolul, hogy „ez Lonsdale pulóver?”, meg, hogy „magyar vagy?”, és bökdösni kezdte a mellkasomat.

– mondta Gábor, aki nyugodt természetű, nem is akart balhét, nem vette fel a provokációt, amikor lökdösni kezdték meg kiabálni vele, hogy ez az NSDAP-t (a Hitler-féle Német Nemzetiszocialista Munkáspárt rövidítése - a szerk.) jelenti. 

Igazából, „mondtam, hogy nem vagyok náci, meg semmi ilyesmi, hagyjanak ezzel békén, de fizikailag nem reagáltam” – meséli – s szerencsére jöttek is a biztonsági őrök és viszonylag simán ki is vitték az egész társaságot, mind a négy-hat fiatalembert.

 – emlékezett vissza a történtekre Gábor, aki az akcentusuk alapján, ahogyan az angolt beszélték, egyébként hollandnak vagy németnek tippelte a kötekedőket. A történet azért is groteszk, mert, mint Gábor meséli, új barátnője egyébként judaista, jókora Dávid-csillagos medál volt rajta az este is.

Vasárnap hajnalban, amikor a szórakozóhely bezárt, elindult Gábor és társasága a Blaha Lujza tér felé. 

– Ekkor hirtelen a semmiből megint előugrott a társaság, a főkolompos, egy szőke, göndör hajú, korombeli sráccal az élen. Akkor már nem is kérdeztek semmit, csak üvöltöztek, hogy undorító náci vagyok, csúnya a barátnőm meg ilyesmi, és nekem estek. 

– mesélte el Gábor, aki szerint sokfelől ütötték, húsz-harminc méter múlva földre került, próbált feltápászkodni, négykézlábra állt, ekkor valaki oldalról arcon rúgta, ettől pedig eltört az arccsontja. Nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, az arccsonttörés mellett az egyik szeme be is vérzett. 

Gábor maga hívta a 112-t, a mentők előtt kiértek a rendőrök is. A fiatalember nem akart feljelentést tenni, de az egyenruhások azt mondták, hogy hivatalból eljárást kell indítaniuk.

A BRFK-n megerősítették lapunknak:

a VII. kerületi RK súlyos testi sértés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettesek ellen, azaz egyelőre nem közösség tagja elleni bűncselekmény miatt folyik a büntetőeljárás. Egyelőre a körülmények tisztázása zajlik. 

Elemzik a szórakozóhely biztonsági kamerái és a támadás helyszínét szemmel tartó térfigyelő kamerák felvételeit. Még tart a tanúk meghallgatása is. 

A támadás hajszálpontosan úgy történt, mint a február eleji, négynapos budapesti embervadászat alatt. Akkor szélsőbaloldali verőlegények csak azért támadtak meg embereket, mert katonai jellegű ruhában voltak, míg most a szkinhedek kedvelt ruházati márkája miatt verték brutálisan össze áldozatukat az elkövetők. Ha beigazolódik, hogy Gábort valóban a pulóvere miatt verték meg, a bűncselekményt átminősíthetik közösség tagja elleni erőszaknak is.

Borítókép: Gábor egyik szeme is bevérzett, az arccsontja pedig eltört (Fotó: Mátrai Dávid / Mandiner)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.