Engedély nélküli tüntetés Budapesten

A Szent István térre bejelentett gyűlésre érkező egyik résztvevőnél igazoltatása során két kést is találtak a rendőrök, őt emiatt előállították.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 17:24
tüntetés
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

16.30-kor kezdődött az a tüntetés, melyet a Bazilikától vonulva az Alkotmány utcában tartottak és az Egységes Diákfront szervezte. A demonstráción hét kérdésből álló népszavazási kezdeményezést hirdettek, majd a megmozdulást lezártnak nyilvánították. A szervezők bejelentették, hogy a tüntetés folytatódik a Clark Ádám téren, ahova a Margit hídon át jutottak el, mivel a gyalogosok és az autósok nem közlekedhetnek a Lánchídon. Az útvonalat biztosították, mert a rendőrségen előre bejelentett megmozdulásról volt szó. Időközben a rendőrök lezárták a Margit híd Pest felé vezető oldalát egy időre. A budai várban rendőrkisbuszok és rendőrautók voltak láthatók a Karmelita kolostor közelében, ahol már nagy volt a rendőri készültség. 

A tüntetésen részt vettek baloldali parlamenti képviselők is, jelen volt Hadházy Ákos (független), Fekete-Győr András (Momentum), Gelencsér Ferenc (Momentum) és Tordai Bence (Párbeszéd - Zöldek).

A Clark Ádám téren megkezdték a második tüntetést a demonstrálók, majd hamarosan ezt is lezártnak nyilvánították és elkezdték a harmadik tüntetést. A téren a megmozdulás technikai hátterét a Kétfarkú Kutya Párt biztosította.

A harmadik tüntetésen felszólalt Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője. Úgy vélekedett, hogy a fiatalok jövőjét akarják tönkretenni az akkumulátorgyárak telepítésével és az általuk státustörvénynek bélyegzett jogszabály-módosítás bevezetésével. Ezután Pankotai Lili gimnazista lezárta a harmadik tüntetést és mondván, hogy három a magyar igazság és egy a ráadás, megnyitotta a negyediket. Ezután felszólította a résztvevőket a Karmelita-kolostorhoz vonulásra.

tüntetés
Fotó: Teknős Miklós

A várba feljutott, időközben néhány száz fősre csökkent tömegben felbukkant két újabb baloldali parlamenti képviselő: Jámbor András (Párbeszéd-Zöldek) és Lőcsei Lajos (Momentum). A tüntetők és a rendőrök között lökdösődés és dulakodás alakult ki. A rendőrség felszólította a megmozdulás résztvevőit arra, hogy lépjenek hátrébb, mert viselkedésükkel hivatalos személy elleni erőszakot követnek el. A diákok ezt megtették. Az építési területen néhány diák kordont bontott és oda behatolt. Ezután egy másik irányból próbáltak a Karmelita-kolostorba hatolni, a rendőrök ott megállították a behatolókat.

A törvénytelenül tüntetők nem jutottak el a Karmelitához. A volt Honvédelmi Minisztérium építési területére betörtek, de bőséges könnygázzal visszaszorítják őket közterületre. Ezt követően kiszorították a tüntetőket a várból. Aki rendőrre támadt, azt kiemelték.

Mint a police.hu írta, a Karmelita Kolostornál egy be nem jelentett gyűlés több agresszív résztvevője kordonelemeket döntött ki, a kerítésen keresztül rugdosták és dobálták a rendőröket. A rendőrök 19 óra 56 perckor gázsprayt alkalmaztak.

A Karmelitával szemben, a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciójánál az építési kordont lebontották, felmásztak az állványzatra, onnan dobálták a rendőröket.

tüntetés
Fotó: Teknős Miklós

A Karmelita Kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeztek büntetőeljárást.

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István gyülekezési joggal visszaélés szabálysértés gyanúja, továbbá hivatalos személy elleni erőszak bűntett gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, valamint a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészséghez fordult.

tüntetés Hadházy Ákos
Fotó: Teknős Miklós

Lapunk úgy tudja, hogy a diákokat több, idősebb provokátor hergelte. Őket már 2018 óta lehet ismerni a tüntetésekről. Egyikük felmászott az építési területén az állványzatra. Nem mentek utána a rendőrök, de amint lejött, előállították. Ő ott volt 2018-ban a Kossuth téren is, amikor a momentumosok füstgyertyákat dobtak a rendőrökre. 

A Szent István térre 2023. május 3-ra bejelentett gyűlésre érkező egyik résztvevőnél az igazoltatása során két kést és egy ollót találtak a rendőrök. A 17 éves fiatalembert az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség gyanújával előállították − közölte a Police.hu. Mint az megírtuk, a „Molotov-koktél–dezodor kombó” használatára is buzdítottak egyesek a ma délutáni tüntetésnek álcázott, valójában kordonbontási szándékkal meghirdetett akció oldalán. 

Borítókép: Az állványzatra is felmászott az egyik tüntető (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.