A vádlottak padjára ül Fekete-Győr András és párttársa

A bizonyítási eljárás során keletkezett iratok ismertetésével folytatódik a Fekete-Győr András és párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A bizonyítás befejezése után perbeszédek várhatók.

2023. 05. 01. 12:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iratismertetéssel folytatódik kedden Szarvas Koppány Bendegúz és párttársa, a Momentum volt elnöke Fekete-Győr András büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). A vádiratban Szarvas az elsőrendű vádlott. A bizonyítási eljárás befejezése esetén perbeszédek várhatók.

Fekete-Győr András (balra) és Szarvas Koppány Bendegúz (jobbra) vádlot-társak (Forrás: MN archív)

A két momentumos ügye a hatóság tagjai elleni erőszakról szól. A vád szerint Szarvas szimpla párttagként, Fekete-Győr pedig a párt elnökeként támadt a rendőrökre. A vádhatóság videófelvétellel bizonyítja is, hogy valóban törvénysértő módon, agresszívan léptek fel az egyenruhások ellen.

A másodrendű vádlottra, Fekete-Győr Andrásra társtettesként csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kéri a vádhatóság. A vád lényege szerint 2018-ban a budapesti Kossuth téren ő és a volt DK-s, majd a Momentumba „emigrált” Szarvas demonstráció címén füstgránáttal megdobálták a rendőrsorfalat, ezzel veszélyeztetve a munkájukat végző rendőröket. Szarvas még dulakodott is, és gázspray-vel fújt a rendőrök felé. Őt elsőrendűként csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják, és kérték rá a szabadságvesztés kiszabását. 

A bizonyítási eljárás során a bíróság levetítette a rendőrök megdobálásáról készült hivatalos – térfigyelő kamerák és hatósági kamerák által rögzített – videófelvételeket. Fekete-Győr és Szarvas nem tagadta, nem is tagadhatta le a cselekedeteit, hiszen látszott a felvételeken, hogy füstgránátokat dobtak a rendőrök felé. Mindketten tagadták azonban, hogy gránátoztak volna – füstképzőről, illetve füstgyertyáról beszéltek. Szarvas ügyvédje kijelentette, szerinte nem is látszik a felvételeken, hogy azt a rendőröknek dobta volna a védence. Van olyan felvétel is, amely alapján az ügyész szerint megállapítható, hogy Szarvas „szikrázó tárgyat”, máskor „ismeretlen tárgyat” is hajított a rendfenntartók felé, de a vádlott állítja: ő kizárólag füstszórót dobott a rendőrök mögé. Fekete-Győr András „gránátozó” mozdulatát és a rendőrsorfal helyzetét is elemezték a felek. Az ügyészség szerint a füstgránát eldobása kimeríti a hivatalos személy elleni erőszakot. Fekete-Győr és ügyvédje szerint azonban a cselekmény nem lehetett erőszakos, hiszen a pártelnök a rendőrök mögé dobta a füstképző eszközt.

Borítókép: Fekete-Győr András tüntet (Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.