Érkezik a nyár, már azt is lehet látni, hogy mikor + videó

A Kárpát-medence térségét elérő mediterrán ciklon és az északnyugat felől érkező frontrendszer hatására folytatódik a felhős, csapadékos idő. Péntektől viszont nagy változás áll be.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 05. 18. 7:52
null
Budapest, 2022. június 9. Zivatar Budapesten a budai oldalról, a Margit híd alól fotózva 2022. június 9-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősen felhős vagy borult marad az ég, de kisebb-nagyobb szakadozások előfordulhatnak a felhőzetben. Több helyütt lehet eső, zápor, helyenként az ég is megdörrenhet.

Estig a Nyugat-Dunántúlon kisebb a csapadék esélye. Kora estétől kelet felől csökkenni kezd a felhőzet.

Az északias szél a Dunántúl északnyugati tájain, illetve északkeleten lesz erős, olykor viharos lökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. Az északi határ mentén néhány fokkal hidegebb is lehet. Késő estére 8 és 15 fok közé hűl a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a citromsárga figyelmeztetést

Napközben a keleti, délkeleti területeken labilizálódik a légkör, arrafelé kis eséllyel és kevés helyen kialakulhatnak zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adott ki Békés és Hajdú-Bihar vármegyére.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Mikor változik az idő?

A csapadékos, hűvösebb napok után a hétvégére berobban a nyár. Péntektől kezdődően gyors és markáns változás áll be az időjárásban. Egyre szárazabb és melegebb léghullámok érkeznek keleties áramlással. Emelkedik a nappali hőmérséklet, és már csak elvétve fordulhatnak elő esők, záporok, zivatarok.

Pénteken már 18 és 24 fok között alakul a csúcshőmérséklet napközben. Gomolyfelhős, napos időre van kilátás, elszórtan lehet csapadék. 

Szombattól kezdődően 23 és 28 fok között valószínű a legmagasabb nappali hőmérséklet. 

Az ország döntő része csapadékmentes lesz, a légmozgás sem lesz jelentős. Ez érdemben nem változik a jövő hét nagyobb részében sem.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.