Még szélsőségesebb időjárást eredményezhet a másfél fokos, globális hőmérséklet-emelkedés

A szakértők úgy vélik, még lenne remény az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére a folyamat visszaszorítása érdekében. Ellenkező esetben még a jelenleginél is szélsőségesebb időjárással, hosszabb hőhullámokkal, nagyobb viharokkal, erdőtüzekkel nézne szembe az emberiség világszerte.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 05. 17. 15:30
In,The,Evenning,The,Tree,Leaves,The,Gargoyle,And,Sunshine
1534594862 Fotó: neenawat khenyothaa Forrás: Shuttertsock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerdán közzétett előrejelzése szerint jelenleg 66 százalék az esély arra, hogy 2027-ig átlépjük az 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöböt – számolt be róla szerdán a BBC News brit közszolgálati portál.

A Meteorológiai Világszervezet 2020 óta becsüli meg évente, hogy mekkora az esély az 1,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés átlépésére. Az első évben 20 százalékra valószínűsítették, hogy ez öt éven belül megtörténhet. 2021-ben az arány már 50 százalékos volt, idén pedig már 66 százalékos esélyt adtak annak, hogy öt éven belül bekövetkezik a küszöb átlépése.

Ez a jelentés nem jelenti azt, hogy tartósan túllépjük a párizsi megállapodásban meghatározott 1,5 Celsius-fokos szintet, amely hosszú távú, sokéves felmelegedésre vonatkozik

– mondta Petteri Taalas professzor, a WMO főtitkára. Hozzátette azonban, hogy a jelentéssel fel szerették volna hívni a figyelmet arra, hogy átmenetileg egyre többször léphetjük majd át a küszöböt. A határérték átlépésének esélyét az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázkibocsátás növekedése és az idei nyáron érkező El Nino időjárási jelenség is növeli.

A kutatók azt azonban kiemelték, hogy ha 2027-re elérjük a 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést, az nem jelenti azt, hogy tartósan így is marad, átmeneti lehet. Bár az átlaghőmérséklet ilyen mértékű ingadozása így is nagyon szélsőséges időjárást eredményezne.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.