Hőmérsékleti rekordok dőlnek meg a világ számos pontján

Vietnamban minden idők legmagasabb hőmérsékletét, 44,1 Celsius-fokot mértek a napokban – a szakértők azt jósolják, hogy az éghajlatváltozás miatt ez az adat nem sokáig marad rekord. A régió más országaiban is rendkívüli a hőség.

2023. 05. 12. 16:00
Coffee Farm and Production in Vietnam as Consumption Seen Rising Only Modestly in Next Few Years
Workers carry harvested coffee cherries at a farm in Dak Doa village in Pleiku, Vietnam, on Tuesday, Jan. 3, 2023. Vietnam sees domestic coffee consumption rising 5% to 10% in coming years, from the current 300,000 tons, which includes 170,000 tons used for instant coffee production. Photographer: Maika Elan/Bloomberg via Getty Images Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vietnam korábbi hőmérsékleti rekordja, 43,4 Celsius-fok volt, ami négy évvel ezelőtt Ha Tinh tartomány középső részén született. Az ország központi részének egyik városában, Danangban egy gazdálkodó arról panaszkodott az AFP tudósítójának, hogy a 44 Celsius-fokos hőség miatt a munkások minden eddiginél korábban kezdték a munkát, hogy délelőtt tízig befejezzék azt.

Thaiföld ugyancsak rekordnak számító, 44,6 Celsius-fokos hőmérsékletről számolt be. Mianmar egyik keleti városában 43,8 Celsius-fokot mértek, ami egy évtizede a legmagasabb hőmérséklet arrafelé. Nyugatabbra, a bangladesi fővárosban, Dakkában szintén a legmagasabb hőmérsékletet regisztrálták az 1960-as évek óta. Az indiai hatóságok szerint az ország egyes részein három-négy fokkal a volt forróbb a megszokottnál.

Nguyen Ngoc Huy vietnami klímaváltozási szakértő az AFP-nek azt mondta, hogy az ország új rekordja aggasztó a klímaváltozás és a globális felmelegedés összefüggései miatt. Szerinte a rekordok megerősítik, hogy az extrém klímamodellek igazak.

Spanyolországban minden idők legmagasabb áprilisi hőmérsékletét regisztrálták: az ország déli részén található Córdoba repülőtéren 38,8 Celsius-fokot mértek. A múlt hónapban napokon át kánikula sújtotta az országot, 10-15 fokkal volt melegebb a hőmérséklet az áprilisban vártnál. – Ez nem normális. A hőmérséklet teljesen kontrollálhatatlan ebben az évben – mondta Cayetano Torres, a spanyol meteorológiai hivatal szóvivője a BBC Newsnak.

Márciusban a klímakutatók azt mondták, hogy egy kulcsfontosságú globális cél valószínűleg nem teljesül. A kormányok korábban megállapodtak abban, hogy a globális átlaghőmérséklet legfeljebb 1,5 Celsius-fokot emelkedhet. A világ azonban már 1,1 Celsius-fokkal lett melegebb az ipari forradalom óta, és a szakértők szerint a 2030-as években valószínűleg átlépi az 1,5 fokot, hacsak a kormányok nem csökkentik radikálisan az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A tendenciák nem ebbe az irányba mutatnak.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a napokban arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező hónapokban egyre nő az El Nino jelenség kialakulásának valószínűsége, ami magasabb globális hőmérsékletet és új melegrekordokat hozhat. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) szerint 60 százalékos esély van arra, hogy július végéig kialakul az El Nino, szeptemberre pedig már 80 százalék. Az El Nino néhány évente természetes módon kialakul. Ilyenkor világszerte gyakoribbá válnak a hőhullámok, egyes régiókban aszály, másutt heves esőzések pusztítanak. Legutóbb 2018–19-ben alakult ki a jelenség.

 

2020 óta azonban a világot egy kivételesen hosszú La Nina sújtotta (ez a jelenség El Nino lehűlést okozó ellentéte), amely ez év elején véget ért. Hiába hűtött, az ENSZ szerint az elmúlt nyolc év az eddig valaha mért legmelegebb időszak volt. A La Nina múltával, ha valóban beköszönt az El Nino, minden korábbinál nagyobb forróságokra számíthatunk. Ha ez megtörténik, 2024 a világ legmelegebb éve lehet, több viharral, tűzvésszel és árvízzel.

 – Úgy tűnik, új világban élünk – mondta a BBC Newsnak Fahad Saeed, a Climate Analytics kutatószervezet munkatársa. Az olyan régiókban, mint Ázsia, az emberek az elmúlt évezredekben alkalmazkodtak a szélsőséges hőmérsékletekhez, de ami most zajlik, az meghaladja az alkalmazkodási képességüket. Fahad Saeed szerint ez okozza a hőség miatti halálozási arányok növekedését a világ ezen részén.

Magyarországon is szép számmal akadtak idén hőmérsékleti rekordok. Február 18-án Fertőrákoson és Sopron Kuruc-dombon 19,8 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, így új országos legmagasabb napi maximum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 18,2 Celsius-fok volt, melyet Pécsen regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat. Április hatodikán Kékestetőn mínusz két foknál nem emelkedett magasabbra a hőmérséklet, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legalacsonyabb maximum-hőmérséklet rekordja.

Természetesen hazánkban sem a minimum rekordok dőlnek meg általában, hanem a hőmérsékleti maximumok.

Borítókép: Kávéültetvény Vietnamban. Egyre elviselhetetlenebb a hőség (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.