Ismét tüntettek a karmelita kolostornál, Dobrev is ott volt

„Anyák napi tüntetést” szervezett vasárnap délutánra a budavári karmelita kolostor elé az Adom Diákmozgalom, a Magyar Anyák akciócsoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Nőkért Egyesület, a Tanítanék Mozgalom és több más szervezet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 07. 21:41
null
Budapest, 2023. május 7. Résztvevõk a rendhagyó anyák napi tüntetésen a Karmelita kolostor elõtt 2023. május 7-én. A demonstrációt az ADOM Diákmozgalom, a Magyar Anyák akciócsoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Nõkért Egyesület, a Tanítanék Mozgalom és több más szervezet szervezte. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, a szerdai demonstráción a tüntetők erőszakos fellépésére a rendőrök könnygázt is használtak – minderről videót is közzétett a rendőrség. Vasárnap, mintegy erre reagálva, a „női kiállás a gyerekekért, az anyákért, a nőkért” résztvevőit az esemény közösségi oldalán arra kérték, hogy fehér öltözékben, vörös szalaggal érkezzenek. A szervezők szerint felháborító, hogy az „oktatási rendszer szétverése” ellen kiálló „gyerekeiket gumibottal, könnygázzal és fogvatartással bünteti a hatalom”, ezért mindenkit arra kértek, hogy a csatlakozásukkal fejezzék ki az elégedetlenségünket a fennálló kormány ellen.

A békésnek hirdetett eseményre nőket vártak, a férfiakat arra kérték, hogy a háttérben figyeljenek és csak akkor avatkozzanak be, ha ezt kérik tőlük.

 

A főpolgármester is jelen volt a tüntetésen. Forrás: Mediaworks

1956-tal példálóztak a baloldali demonstráción

A rendezvényt a Magyar Anyák akciócsoport szervezője a demonstráción az 1956-os eseményekkel állította párhuzamba. Hajnal Edina szerint az akkori tiltakozók a felmenői a maiaknak, akik a forradalom örökségét folytatják, szabadságot és tisztességet követelve. „Elég a bántalmazásból, elég az erőszakból!” − mondta az aktivista.

Sajátos performansz. Forrás: Mediaworks

A szervezők képviseletében köszöntötte a résztvevőket Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója is, aki szerint a tiltakozók nem maradhatnak láthatatlanok, miközben „az erőszak ott van az állam működésében”, a „bántalmazó hatalom” viselkedésében és tetteiben.

A korábbi baloldali tüntetések ismert szónokának számító Törley úgy fogalmazott: „a kormány berontott az otthonokba, a legócskább módon kényszeríti rá az ásatag értékrendjét mindenkire”, és nem elég, hogy „semmibe veszi a gyermekeket, szegénységben tartja őket, most gumibotot és könnygázt is bevetett ellenük” − utalt a szerdai tüntetésen történtekre Törley Katalin, azt ígérve, hogy folytatják a tiltakozásokat, és mostantól ők lesznek ott az első sorokban.

Érdektelenségbe fulladt a demonstráció. Forrás: Mediaworks

A beszédeket követően pár perc csendre kérték a résztvevőket, majd a magukkal hozott, a szervezők közlése szerint a gyermekeket jelképező virágokat a Sándor-palota elé vitték. A tiltakozók pártjelvényeket nem hoztak magukkal, a háttérben viszont fölállított hangosítón volt látható a Magyar Kétfarkú Kutya Párt emblémája.

A DK vasárnap este közleményben tudatta az MTI-vel, hogy Dobrev Klára − több női párttársával − „a magyar anyákkal tüntetett a civilek anyák napi demonstrációján”.

Keveseket mozgatott meg az esemény. Forrás: Mediaworks

Borítókép: Résztvevők a tüntetésen a karmelita kolostor előtt 2023. május 7-én (Forrás: MTI/ Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.