időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Motorkerékpárral a prosztatarák ellen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.20. 09:25 2023.05.20. 09:47
Motorkerékpárral a prosztatarák ellen

A prosztatarák megelőzésére és a férfiak mentálhigiénés egészségre hívja fel a figyelmet ismét a világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulása vasárnap.

A The Distinguished Gentleman’s Ride (DGR) jótékonysági rendezvénysorozat részeként vasárnap több száz jól öltözött motoros vonul fel Budapesten, hogy 

felhívják a figyelmet a prosztatarák megelőzésére, a férfiak mentálhigiénés egészségére

 és az ezzel kapcsolatos jótékonyság fontosságára.

A közlés szerint a rendezvénysorozat 2012-es indulásától kezdve a DGR résztvevői az elmúlt tizenegy évben összesen 37 és fél millió dollárt ajánlottak fel a megelőzés támogatására. A pandémia miatt két alkalommal elmaradt a szervezett felvonulás, azonban tavaly újra nyeregbe szálltak a jól öltözött motorosok: 

2022-ben Magyarországon 297 motoros vett részt a felvonuláson és csaknem három és fél ezer dollárnyi pénzt adományoztak.

A közleményben felhívják a figyelmet: Magyarországon a férfiak körében a prosztatarák az egyik vezető daganatos kórkép, évente mintegy négyezer új esetet diagnosztizálnak, és 1100-1400 férfi hal bele a betegségbe. Az európai összehasonlításban 

a magas halálozási arány oka, hogy itthon a férfiak nyolcvan százaléka későn, a betegség áttétes stádiumában kerül orvoshoz.

Ezért is fontos, hogy a férfiak körében is felhívják az egészségtudatosság és a szűrővizsgálatok fontosságára a figyelmet, mert a korai diagnózis jelentős hatással van a gyógyulási esélyekre, illetve a kezelést követő életminőségre.

Borítókép: Az elegáns motorosok a férfiak egészségmegőrzésére hívják fel a figyelmet (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.