Mesterséges intelligencia segíti a prosztatarák kezelését

A prosztatarák kezelésében a mesterséges intelligenciát bevető Avenda Health nevű cég megkapta az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivataltól (FDA) az engedélyt a FocalPoint rendszer tesztelésére. A mesterséges intelligencia által vezérelt lézeres eljárás a hagyományos módszereknél hatékonyabban segíti a daganatos szövetek eltávolítását.

2022. 08. 20. 10:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A prosztatarák világszerte a második leggyakrabban diagnosztizált daganat, és az ötödik vezető halálok a férfiak körében. Becslések szerint 2020-ban 1,414 millió új daganatos megbetegedést fedeztek fel, illetve 375 304 halálesetet okozott ez a betegség. Egy másik egészségügyi összesítés szerint a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganat volt 112 országban, illetve 48 országban vezette a rákos halálozásokat. Ezért alapvető minden olyan új eljárás, újítás, ami segíti a betegek kezelését.

Az amerikai vállalat lézeres rendszerét a prosztatarák kezelésére fejlesztették ki. Az eddigi tesztek alapján arra lehet következtetni, hogy az Avenda Health technológiája jobb a hagyományos módszereknél. A cég szakemberei egyenesen azt állítják, hogy a prosztatarák kezelésében negyven év óta ez az első érdemi előrelépés. Ehhez a mesterséges intelligencia - Artificial Intelligence (AI) - segítségével térképezik fel a páciens daganatát, így az orvosok pontosabban meghatározhatják a daganat helyét, kiterjedését, ezzel hatékonyabban kezelhetik a problémát. Az eddigi adatok szerint a technológia a hagyományos eljárásnál 24 százalékkal pontosabban határozta meg a daganat kiterjedését.

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁVAL GYÓGYÍTHATÓ A PROSZTATARÁK

Az urologytimes.com a módszerrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az iQuest néven ismert mesterséges intelligencia (AI) -szoftverrel vezérelt FocalPoint rendszer közvetlenül a prosztatatumort veszi célba, miközben megkíméli az egészséges szöveteket a környező területeken. Az eddigi klinikai adatokat az amerikai urológiai társaság (AUA) 2022-es éves találkozóján mutatták be. Ott tették közzé, hogy az iQuest 56 százalékról 80 százalékra javította a tumorok pontos behatárolását – azaz ötből négy esetben úgy távolították el a daganatot, hogy nem maradt rákos szövet a szervezetben.

– Küldetésünk a prosztatarák kezelésének előmozdítása, hogy a betegeknek többé ne kelljen választaniuk a kezelés és az életminőség között

- mondta Shyam Natarajan, az Avenda Health társalapítója és vezérigazgatója.

ELSŐSORBAN AZ ÖTVEN PLUSZOS KOROSZTÁLYT FENYEGETI A PROSZTATARÁK

A Magyar Urológia című szakmai lapban tavaly megjelent tanulmány szerint a prosztatarák a magyar férfiak körében a harmadik leggyakoribb, a teljes populációban pedig a negyedik leggyakoribb daganattípus. A betegség elsősorban az ötven évesnél idősebb férfiakat érinti és a társadalom várható élettartamának növekedésével egyre gyakoribbá válik. A prosztatarákkal élő férfiak száma meghaladja a húszezret.

Az egészségügyi tanulmányban alkalmazott becslés alapján a betegség direkt és indirekt költségei elérhetik az ötven milliárd forintot.

A prosztatarákot Magyarországon évente több mint 4500 férfinál ismerik fel, amellyel hazánk ugyan az európai átlag alatt van, de mortalitása azt jóval meghaladja.

Ennek egyik oka, hogy a prosztatarákot sok esetben már csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálják. A korai stádiumban felismert és szükség esetén idejében kezelt prosztatarák eredményesen gyógyítható, az öt éves túlélés csaknem száz százalék, míg áttétes formában mindössze 28 százalék. A prosztatarák korai felismerése ezért életet menthet és csökkentheti az egészségügyi rendszer prosztatarákkal kapcsolatos kiadásait is. Előrehaladott stádiumban a kezelések célja, hogy a prosztatarákos beteg életét – akár évekkel – megfelelő életminőség mellett hosszabbítsák meg.

A magasabb rizikójú rákos betegek életkilátásai is jelentősen javíthatók megfelelő utánkövetéssel, egyénre szabott terápiával, amely során a modern készítmények alkalmazása alapvető.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.