Elképesztő felfedezés: meglehet a rákellenes csodaszer

Egy több mint húsz éven át tartó, világszerte csaknem 1000 résztvevőt érintő vizsgálat fontos eredményre jutott: azok az emberek, akik olyan betegségben szenvednek, amely miatt nagyobb az esélyük bizonyos rákos megbetegedések kialakulására, több mint 60 százalékkal csökkenthetik egyes rákos megbetegedések kockázatát, ha egyszerűen több rezisztens keményítőt tesznek az étrendjükbe – ismerteti egy most megjelent kutatás eredményét a Science Alert magazin.

Forrás: Origo2022. 08. 05. 20:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredmények annyira meggyőzők voltak, amikor a gyomor és bélrendszert érintő ráktípusok kockázatának csökkentéséről volt szó, hogy a kutatók most meg akarják ismételni őket. Így akarnak biztosak lenni abban, hogy nem hagytak figyelmen kívül semmilyen fontos tényezőt.

– Azt találtuk, hogy a rezisztens keményítő több mint 60 százalékkal csökkenti a rákos megbetegedések egy sorát. A hatás a bélrendszer felső részén volt a legszembetűnőbb

mondja John Mathers, az angliai Newcastle Egyetem vezető kutatója és táplálkozástudományi szakértője. A felső tápcsatornát érintő rákos megbetegedések közé tartoznak a nyelőcső-, a gyomor- és a hasnyálmirigyrák – írja az Origó.

Az eredmények izgalmasak, de a felső tápcsatornában mutatkozó védőhatás nagysága váratlan volt, ezért további kutatásokra van szükség az eredmények megismétléséhez

– teszi hozzá az egyik kutató, Tim Bishop, a Leedsi Egyetem genetikai epidemiológusa.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.