időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Elképesztő felfedezés: meglehet a rákellenes csodaszer

Forrás: Origo
2022.08.05. 20:19 2022.08.05. 20:26
Elképesztő felfedezés: meglehet a rákellenes csodaszer

Egy több mint húsz éven át tartó, világszerte csaknem 1000 résztvevőt érintő vizsgálat fontos eredményre jutott: azok az emberek, akik olyan betegségben szenvednek, amely miatt nagyobb az esélyük bizonyos rákos megbetegedések kialakulására, több mint 60 százalékkal csökkenthetik egyes rákos megbetegedések kockázatát, ha egyszerűen több rezisztens keményítőt tesznek az étrendjükbe – ismerteti egy most megjelent kutatás eredményét a Science Alert magazin.

Az eredmények annyira meggyőzők voltak, amikor a gyomor és bélrendszert érintő ráktípusok kockázatának csökkentéséről volt szó, hogy a kutatók most meg akarják ismételni őket. Így akarnak biztosak lenni abban, hogy nem hagytak figyelmen kívül semmilyen fontos tényezőt.

– Azt találtuk, hogy a rezisztens keményítő több mint 60 százalékkal csökkenti a rákos megbetegedések egy sorát. A hatás a bélrendszer felső részén volt a legszembetűnőbb

mondja John Mathers, az angliai Newcastle Egyetem vezető kutatója és táplálkozástudományi szakértője. A felső tápcsatornát érintő rákos megbetegedések közé tartoznak a nyelőcső-, a gyomor- és a hasnyálmirigyrák – írja az Origó.

Az eredmények izgalmasak, de a felső tápcsatornában mutatkozó védőhatás nagysága váratlan volt, ezért további kutatásokra van szükség az eredmények megismétléséhez

– teszi hozzá az egyik kutató, Tim Bishop, a Leedsi Egyetem genetikai epidemiológusa.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.