Szűréssel az urológiai eredetű daganatok ellen

A tüdőrák vezeti a halálozási statisztikát a férfiak körében, de az urológiai eredetű daganatos megbetegedések is sok áldozatot követelnek. A Nemzeti Rákregiszter 2017-es adatai szerint az összes diagnosztizált férfi rákbeteg közül minden tizedik rosszindulatú prosztata-, míg minden huszadik rosszindulatú húgyhólyagrákban szenvedett – írja a Szabad Föld.

Forrás: szabadfold.hu2021. 03. 09. 12:32
null
Nem lehet elégszer elismételni, hogy a rosszindulatú daganatos, urológiai (és minden más) eredetű megbetegedéseknek rendszeres orvosi konzultációval lehet elejét venni Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az urológiai daganatok nagymértékben hozzájárulnak az összhalálozáshoz is, holott a kellő időben felismert betegségek jó eséllyel gyógyíthatóak lennének. Sajnos azonban gyakori a „struccpolitika”, az urak még a tünetek esetén is halogatják az orvos felkeresését. Sokan már csak az egyértelmű problémák jelentkezésekor mennek el urológushoz, ami többnyire késői diagnózist jelent.

– Mindhárom urológiai rákbetegség esetében kijelenthető, hogy a korai diagnózis sokszorosára növeli a gyógyulás esélyeit – nyilatkozta dr. Merth Gábor, az Affidea Férfi Egészségközpont szakmai igaz­gatója.

A hererák a legkönnyebben felismerhető, hiszen ebben az esetben az egyik here megnagyobbodása, érzékennyé válása, csomók, göbök megjelenése figyelmeztethet a bajra. Bár a daganatos here műtéti eltávolításával, a modern kemo- és sugárterápiával a betegek jó eséllyel meggyógyulnak, a késői diagnózissal a páciens az áttétek kialakulását kockáztatja.

Nem lehet elégszer elismételni, hogy a rosszindulatú daganatos, urológiai (és minden más) eredetű megbetegedéseknek rendszeres orvosi konzultációval lehet elejét venni
Fotó: unsplash

Kérdés az is, hogy milyen állapotban van az ellenoldali here, hiszen ha az is valamilyen bántalmat szenved, az már kihathat a nemzőképességre is. Ez utóbbi pedig fontos szempont, lévén, a hererák többnyire a fiatal férfiakat támadja meg, akik jórészt még a gyermekvállalás előtt állnak. A rendszeres megelőző szűrővizsgálatokon való részvétel így már 18 éves kortól javasolt.

Még fontosabb a rendszeres szűrés 50 év felett, amikor gyakoribbá válik a prosztata- és a húgyhólyagrák. Ezek a betegségek elein­te semmilyen tünettel nem járnak, később pedig a fellépő problémák más kórképekkel is összekever­hetők. Különösen igaz ez a prosztatadaganatra, amely kezdetben teljesen tünetmentes, míg később képes több, banális, jóindulatú kórképek tüneteit mutatni.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.