Elhitette a hitelképtelen emberekkel, hogy külföldi forrásból szerez pénzt, így húzta le őket

Német üzleti társaság vezetőjének adta ki magát, majd százmilliót csalt ki emberekből.

Magyar Nemzet
Forrás: Police.hu2023. 06. 09. 12:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt folytatott nyomozást a Veszprémi Rendőrkapitányság.  Az első sértett 2019-ben tett feljelentést, mert egy háromfős társaság éveken keresztül azzal hitegette, hogy nemzetközi banki kapcsolataik révén nagyobb összegű befektetési kölcsönt tudnak számára intézni. Az ügyintézés jutalékának és különböző üzleti ügyletek költségének ürügyével éveken keresztül pénzt kértek tőle, összesen közel nyolcmillió forinttal megkárosítva a feljelentőt.

További hét sértett került még a nyomozók látóterébe, akiktől ugyanezzel a módszerrel összesen közel százmillió forintot csalt ki a háromfős társaság. A magát német üzleti társaság vezetőjének kiadó 65 éves férfi, illetve a magyar sértettekkel a kapcsolatot tartó 53 éves balatoncsicsói nő jellemzően egy kávézóban vagy étteremben találkozott a sértettekkel. 

A találkozókon a hazai banki környezetben kedvező hitelelbírálásra nem számító ügyfelekkel elhitették, hogy nekik nagy összegű beruházási kölcsönt tudnak intézni külföldi pénzügyi forrásokból.

Azzal kábították őket, hogy a pénz lehívásának egyik feltétele, hogy az igénylőnek letétbe kell helyeznie az igényelt összeg körülbelül három százalékát. A sértettek hitelt nem kaptak, viszont a csalók éveken keresztül további költségekre kértek összegeket. Majd amikor a sértettek ezt megelégelték, és nem adtak több pénzt, megszakították velük a kapcsolatot, és elérhetetlenné váltak.

A nyomozás során a csalásban közreműködő magyar nő és két német állampolgárságú férfi ellen a rendőrség belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. A 69 éves német elkövetőt 2021. december 20-án Németországban elfogták, majd Magyarországra szállították. 

A férfit a Veszprémi Rendőrkapitányságon nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként, és előterjesztést tettek a letartóztatására, amelyet az illetékes bíróság elrendelt. A másik két gyanúsítottal szemben kiadott nemzetközi elfogatóparancs jelenleg is érvényben van.

A Veszprémi Rendőrkapitányság a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az illetékes ügyészségnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.