Tombol a vihar: méretes fa dőlt a földhivatal épületére, Újpesten leszakadt a villanyvezeték

Az elmúlt órákban az ország középső részén sok helyen okozott károkat a vihar, amely folytatja útját kelet felé - tájékoztatta a katasztrófavédelem pénteken késő este az MTI-t.

Magyar Nemzet
Forrás: Met.hu2023. 06. 23. 20:56
null
Nagykanizsa, 2023. június 23. A viharban kidõlt fát távolítanak el az útról tûzoltók Nagykanizsán 2023. június 23-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy ötszáz segélyhívást kaptak a katasztrófavédelem műveletirányító ügyeletei azóta, hogy a hőséget leváltó vihar elérte az ország nyugati határát - ismertették.  

A Balaton környékén például Siófokon a földhivatal épületére dőlt egy méretes fa, Balatonfűzfőnél pedig a vasúti sínekre zuhant növény akadályozta a vonatközlekedést.

A főváros számos pontján okoztak fennakadást a kidőlt fák, leszakadt faágak. Csepelen, Kispesten autóra dőlt fát, Újpesten villanyvezetéket leszakító növényt távolítottak el a tűzoltók. Pesthidegkúton a buszforgalmat akadályozta kidőlt fa, Angyalföldön pedig egy társasház födémét rongálta meg a rádőlt fa. Szintén gépkocsira döntött egy fát a vihar a Fejér vármegyei Bakonykútin, Kálozon egy házban esett kár.

Bács-Kiskun vármegyében több mint százhúsz esetben kérték a tűzoltók segítségét. Kecelen villanyvezeték szakadt az útra, Baján, a Kökény utcában az árokban felgyülemlett víz okozott gondot, az 54-es főútra Bócsánál több fa is dőlt.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, Tiszafüreden egy udvarban villám csapott egy fűzfába, Tiszasason, a Bethlen Gábor utcában több villanyoszlop is kidőlt.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében Kazincbarcikán, a Balassi utcai garázssornál a vízgyűjtőből visszaáramló vizet kell eltávolítani.

A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók folyamatosan dolgoznak, helyszínről helyszínre haladva számolják fel a károkat.

Diónyi jég esett a Mátrában

A fülledt, meleg időjárásnak heves, viharos esőzések vetnek véget országszerte. Szupercella söpört végig Sopronban a város felett, valamint a Mátrában is diónyi jég esett. Akár piros riasztást is kiadhatnak egyes területekre.

Három irányból támadja az országot a zivatarzóna. Az első Ausztria irányából lépett be Magyarország területére, ennek az északi ága jelentősen gyengült az elmúlt órákban. Tehát Sopron környékére már nem várható nagy vihar. Ellenben az Ausztriából érkező viharok déli ágán, az Őrség déli részén, Zala vármegyében komoly zivatarok alakulnak és alakultak ki.

Fotó: OMSZ/met.hu

A harmadik irány a Mátra környéke, ahol még a hidegfront előtt alakultak ki körülbelül 20 perc alatt zivatarok, egyelőre úgy tűnik, az Északi-középhegység vidékén marad.

Borítókép: A viharban kidőlt fát távolítanak el az útról tűzoltók Nagykanizsán 2023. június 23-án. (Forrás: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.