Queernek álcázzák magukat a migránsok a menedékjogért?

A hagyományostól eltérő szexuális irányultság potenciálisan erősítheti a menedékjog iránti kérelmek elbírálását, ezért az NGO-k azt javasolják a migránsoknak: sorolják magukat a szexuális kisebbségek közé. Azok a migránsok, akik az álcivilekre hallgatnak, és úgy nyilatkoznak, hogy a transz/queer identitásúak, a menekültügyi eljárás során invazív és érzékeny kérdésekkel szembesülhetnek.

Magyar Nemzet
2023. 06. 11. 11:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múltban előfordultak olyan esetek , amikor az álcivil szervezetek aktivistái rámutattak a transz/queer-személyek kiszolgáltatottságára bizonyos régiókban (különösen a Közel-Keleten és Afrikában), és azt mondták a helyieknek, hogy a hagyományostól eltérő szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk kinyilvánítása potenciálisan erősítheti a menedékjog iránti kérelmüket, pontosabban annak pozitív elbírálását. Ezzel arra biztathatták őket, hogy vezessék félre a hivatalos szerveket – írja a legújabb elemzésében a Tűzfalcsoport. 

Egyes országokban a homoszexualitás vagy a transzneműség kriminalizálva van, és az egyének súlyos büntetésre számíthatnak, beleértve a börtönbüntetést vagy akár a halált is. Fotó:AFP/Petros Karadijias
Migráns, queer
Egyes országokban, ahonnan a migránsok jönnek, a homoszexualitás vagy a transzneműség kriminalizálva van, és az egyének súlyos büntetésre számíthatnak, beleértve a börtönbüntetést vagy akár a halált is. Fotó:AFP/Petros Karadijias

A portál kifejti, az ilyen javaslatok mögött elsősorban az a motiváció áll, hogy hangsúlyozzák a transz/queer egyének hazájukban tapasztalható üldöztetését és diszkriminációját. Egyes országokban a homoszexualitás vagy a transzneműség kriminalizálva van, és az egyének súlyos büntetésre számíthatnak, beleértve a börtönbüntetést vagy akár a halált is. 

Kisebbségi szexuális identitásuk hangsúlyozásával az egyének megpróbálhatják bizonyítani, hogy szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt megalapozottan félnek az üldöztetéstől, ami a nemzetközi menekültjog szerint érvényes indok a menedékjog iránti kérelemre.

 

Ellenőrzési nehézségek

Ez a gyakorlat ellenőrzési nehézségeket okoz a hivatalos szerveknek. Egyes esetekben a menekültügyi hatóságoknak kihívást jelenthet egy személy transz/queer státusának ellenőrzése. Ez szkepticizmust kelthet és kérdéseket vethet fel a kérelem hitelességével kapcsolatban, ami további vizsgálathoz vagy hitetlenséghez vezethet. 

Azok a migránsok, akik az álcivilekre hallgatnak, és úgy nyilatkoznak, hogy transz/queer identitásúak, a menekültügyi eljárás során invazív és érzékeny kérdésekkel szembesülhetnek. 

Részletes személyes beszámolót és bizonyítékokat kérhetnek tőlük szexuális irányultságukról vagy nemi identitásukról, ami nyomasztó és traumatikus lehet az üldöztetést vagy diszkriminációt valóban átélt személyek számára. Végül, de nem utolsósorban az egyének arra való ösztönzése, hogy kizárólag menedékjog iránti kérelem céljából fedjék fel transz/queer identitásukat, etikai megfontolásokat vet fel a portál szerint. Úgy vélik, alapvető fontosságú annak biztosítása, hogy az egyén jólétét és biztonságát helyezzük előtérbe, és hogy a személyes információk felfedésére vonatkozó döntés tájékozott, önkéntes és az egyén valódi tapasztalatain és körülményein alapuljon.

 

Kifejezetten transz/queer migránsokra specializálódott NGO-k

Vannak kifejezetten olyan álcivil kezdeményezések, amelyek a transz/queer identitású migránsokkalfoglalkoznak. Ilyen például a Német Queer Menekültek Hálózata (German Queer Refugees Network), egy olyan szervezet, amely a németországi  transz/queer menekültek és menedékkérők támogatására és védelmére összpontosít. A projektet a Németországi Leszbikus és Meleg Szövetség jegyzi, amely a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatához tartozik, és

egyike volt annak a 250 szervezetnek, amelyek nyílt levélben tiltakoztak a Stop, Soros! törvénycsomag ellen. 

A projekt célja, hogy foglalkozzon a menekült közösségen belül a transz/queer személyeket érintő sajátos kihívásokkal. A kérdés az, közülük mennyien vannak, akik ténylegesen üldöztetést szenvedtek hazájukban a szexualitásuk vagy a nemi identitásuk miatt, és hányan vannak olyanok, akik az NGO-k buzdítására hazudtak ezzel kapcsolatban csak azért, hogy pozitívan bírálják el a kérelmüket.

 

A szervezet különböző szolgáltatásokat nyújt a transz/queer menekülteknek, például jogi és egyéb célú tanácsadást, nyelvi segítséget és szociális támogatást. Emellett azon is dolgoznak, hogy a politikai döntéshozók, a hatóságok és a szélesebb nyilvánosság figyelmét felhívják a transz/queer menekültek egyedi szükségleteire és kiszolgáltatottságára. A hálózat együttműködik más civil szervezetekkel, kormányzati szervekkel és intézményekkel annak érdekében, hogy javítsa a menekültek védelmét és integrációját Németországban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Hans Lucas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.