Továbbra is tudnak lakást lízingelni a honvédek

A baloldali hangulatkeltés ellenére továbbra is biztosított az ingatlanlízing lehetősége a honvédelem területén szolgáló állomány lakhatásának támogatására. A minisztérium már megegyezett az ország piacvezető pénzintézetével, de további bankokkal is egyeztet, hogy még több otthonteremtési kedvezményt érjen el a katonáknak.

2023. 06. 16. 15:38
null
Budapest, 2021. augusztus 20. Honvédtisztek avatása a Szent István-napi állami ünnepségen a budapesti Kossuth téren 2021. augusztus 20-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A néhány hetes tárgyalások eredményeképpen az OTP-bankcsoport 2023. június 1-jétől újra elérhetővé tette a lízingszolgáltatást számos, kizárólag a honvédségi állomány számára elérhető kedvezményekkel – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium a Magyar Nemzetet. Hozzátették: a kedvező döntés mellett más pénzügyi partnerrel is tárgyal a minisztérium többek között azért, hogy biztosítsa a versenyt, így több kedvezményt érjen el az érintetteknek.
Arra is emlékeztettek, hogy a bankok korábban a negatív piaci folyamatok miatt döntöttek úgy egyoldalúan, hogy felfüggesztik ezt a szolgáltatást. 

 

A bankok bejelentését követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter személyesen kérte a pénzintézeteket arra, hogy az ingatlanlízing-szolgáltatásukat élesszék újra, mivel a tárcának mindenkor prioritást élvez a honvédelem területén szolgálók lakhatásának támogatása. 

 

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy a lakhatás-támogatási rendszert tekintve a lízingtámogatás nem az egyetlen és kizárólagos eszköz a honvédelmi tárcánál: számos olyan támogatás elérhető, amelyek az otthonteremtést szolgálják, illetve az állomány lakáshitel-, lakásfenntartási költségeinek enyhítését célozzák. 

 

A 2010 előtt időszakkal ellentétben mára már a legénységi állomány is részesülhet lakhatási támogatásokban, például szolgálati lakás, lakáspénz, törlesztési támogatás, nagy- és csonkacsaládok számára nyújtott pályázati támogatás biztosításával.

 

Az aktív állomány mellett a tárca a honvédelmi kötelékből idén kiváltak támogatását sem szünteti meg: a honvédelmi szolgálati járandóságban részesülők számára egy év elején meghozott kormányrendelet szerint a meghatározott feltételek mellett két évig annak ellenére biztosított a támogatás további folyósítása, hogy a honvédelmi szervezet kötelékéből kiváltak, sőt a lízingszerződés végtörlesztéséhez munkáltatói kölcsönt is igénybe vehetnek.

A honvédelmi tárca leszögezte, egyértelmű stratégiával rendelkeznek az állomány lakhatási támogatását illetően. Azért, hogy a lakhatási támogatási rendszer rugalmas és hatékony legyen, ezért folyamatosan fejlesztik a meglévő támogatásokat, illetve újakat vezetnek be. 

 

A minisztérium számára elsődleges az állomány megtartása, továbbá az, hogy a fiatal generáció számára is olyan megoldásokat tudjon kínálni, például a próbaidő alatt nyújtott támogatás (lakáspénz), amelyek alapján a honvédelmi szolgálatot választják élethivatásnak.

 

Azt is megjegyezték, hogy a Honvédelmi Minisztérium nyitott az együttműködésre minden pénzügyi szolgáltatóval, amely valós kedvezményt biztosít, szolgálva ezzel azok ügyét, akik hazánk és polgárainak védelmére tettek esküt.

A minisztérium szerint az ügyről a baloldali sajtóorgánumok – amikor a tények ismertetéséről van szó – egyoldalúan, a valóságtól eltérő színezetben, a vonatkozó – és szabadon elérhető – jogszabályok ismeretének és ismertetésének hiányában számoltak be. 
 

Borítókép: Honvédtisztek avatása a Szent István-napi állami ünnepségen a Kossuth téren 2021. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.