Elázik a fél ország, kiadták a citromsárga riasztást + videó

A Kárpát-medence időjárását gyenge hidegfront határozza meg. Vasárnap a front mögött megélénkül, néhol meg is erősödik az északnyugati, nyugati szél. Keleten továbbra is kialakulhat zápor, zivatar.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, MTI2023. 07. 02. 7:49
időjárás, vihar, eső, felhőszakadás, csapadék
Nagykõrös, 2021. május 17. Autók közlekednek a vízzel elöntött Kecskeméti úton felhõszakadás után Nagykõrösön 2021. május 17-én. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap már csökken a felhőzet, általában gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel. Egyes részeken erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés.

Záporok, zivatarok egyre inkább csak a Tiszántúlon fordulhatnak elő. 

Az északnyugati, nyugati szél nagy területen élénk, helyenként erős lesz. Zivatarokban is lehetnek átmenetileg erős, viharos lökések. A délnyugati országrészben mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között alakul. Késő estére 19 és 24 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – közölte a katasztrófavédelem.

Nyugat felől lassan stabilizálódni kezd a légkör. Reggel és délelőtt még az ország nagyobb részén, délután már inkább csak a Tiszántúlon kedveznek a feltételek zivatarok létrejöttéhez.

Az erősebb gócokhoz intenzív, 10-20 milliméternél több csapadék, néhány helyen felhőszakadás, 25-30 millimétert meghaladó csapadékmennyiség, kisebb méretű jég és átmeneti erős, óránként 45-50 kilométeres erősségű szél, esetleg viharos, a 60-70 kilométeres óránkénti erősséget meghaladó széllökés társulhat.

A tiszántúli és alföldi vármegyékre zivatar miatt, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére felhőszakadás miatt is

elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz jövő héten?

Napos órákból nem lesz hiány vasárnap, és tartós csapadék sem valószínű, de az északnyugati szél nagy területen ronthatja a hőérzetet. Záporok, zivatarok is kialakulhatnak, főként a keleti tájakon. 

A csúcsértékek az átlag körül alakulnak 

a következő napokban. Egy éles légtömeghatár húzódik térségünktől északnyugatra, melynek mentén ciklonok alakulnak majd ki. Attól függően, hogy ezek elő- vagy hátoldalán helyezkedünk-e majd el, érkezhet fölénk szárazabb vagy hűvösebb légtömeg.

Hétfőn még nyugodtabb nap elé nézünk, sok napsütéssel. Estére egy közelgő nedvesebb léghullám hatására megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye.

Kedden és szerdán már több helyen fordulhat elő csapadék. A hőmérséklet nem változik jelentősen, általában 25 és 32 fok között alakulnak a maximumok.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.