Leszakad az ég, kiadták a riasztást zivatar és felhőszakadás miatt + videó

Napos órákból nem lesz hiány vasárnap, és tartós csapadék sem valószínű, de az északnyugati szél nagy területen ronthatja a hőérzetet. Záporok, zivatarok is kialakulhatnak, főként a keleti tájakon.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, OKF2023. 07. 01. 15:10
időjárás, vihar, eső, felhőszakadás, csapadék
Esztergom, 2021. augusztus 5. Gyalogos a felhõszakadás miatt felgyülemlett esõvízben, az esztergomi Széchenyi téren 2021. augusztus 5-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye és zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint huszonöt-harminc milliméter eső eshet – közölte a katasztrófavédelem.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szombaton előbb a Nyugat-Dunántúlon, majd az idő előrehaladtával keletebbre is, főként a középső és déli megyékben előfordulhatnak elszórtan zivatarok.

Éjszaka nyugat felől stabilizálódni kezd a légkör, de főként az ország keleti részén, a Tiszántúlon, Borsodban és Zemplénben még vasárnap napközben is kedveznek a feltételek zivatarok létrejöttéhez.

Az erősebb gócokhoz intenzív, 10-20 milliméternél több csapadék, szombaton néhány helyen felhőszakadás, 25-30 millimétert meghaladó csapadék, kisebb méretű jég és átmeneti erős, óránként 45-50 kilométernél erősebb, esetleg viharos, a 60–70 kilométeres óránkénti erősséget meghaladó széllökés társulhat – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz a hétvégén?

Az előrejelzés szerint fátyolfelhőzet és az erőteljesebb gomolyfelhősödés mellett a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Éjszaka közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, majd vasárnap már sok napsütés várható a gomolyfelhők mellett. A Tiszántúlon erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés.

Az északnyugatira, nyugatira forduló szél vasárnap nagy területen lesz élénk, helyenként erős. Zivatar környezetében is előfordulhatnak átmeneti erős vagy viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 27 és 31 fok között várható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.