Majdnem lett egymilliárd forintja áfacsalásból, de aztán jött a NAV

A megalakulása utáni első bevallásában egymilliárd forint általános forgalmi adót (áfa) igényelt vissza egy debreceni cég, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzése megakadályozta a csalást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 27. 14:12
null
Budapest, 2014. március 11. Egy vámtiszt lefoglalt, védett állatokból készült tárgyak mellett áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bevetési fõigazgatóságának sajtótájékoztatója után, amelyet a szervezet 2013. évi eredményeirõl tartottak, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér Postakicserélõ Központjában 2014. március 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áfabevallás már elsőre kockázatosnak tűnt az adóhatóság csütörtöki közleménye szerint. A NAV elemeztése után gyorsan kiderült, hogy a visszaigénylés alapjául szolgáló, reklámügynöki szolgáltatásról szóló számlákat szintén egy frissen alakult társaság bocsátotta ki. 

Ezt a céget ugyanaz a személy ugyanazon a napon alapította, mint a visszaigénylő, debreceni társaságot.

A kapcsolt vállalkozásoknál elrendelt ellenőrzésekből kiderült, hogy az összesen több mint négymilliárd forint értékű szolgáltatás áfáját – amit az adózó visszaigényelt – a számlakibocsátó nem fizette be a költségvetésbe. A négymilliárdos szolgáltatás egyébként húsz, három-három perces, összesen néhány százezer forintot érő videó megvételében merült ki.

Az üzlet pénzügyi fedezetének meglétét ukrán lakcímű személyekkel kötött, tízmilliárd forintot meghaladó, készpénzben teljesített kölcsönszerződéssel igazolták. A vizsgált társaság képviselője azt állította, hogy a kölcsönszerződések, átvételi bizonylatok Magyarországon készültek, 

a revizorok azonban megállapították, hogy az állítólagos kölcsönadók nem jártak itt, az említett összegek nem cseréltek gazdát.

A feltárt tények bizonyították, hogy a társaságok valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, létrehozásuk célja kizárólag a gyors pénzszerzés volt – közölte az adóhatóság.

A visszaigényelt több mint egymilliárd forintot a NAV nem utalta ki, az adóhivatal kétszáz százalékos adóbírságot szabott ki és büntetőfeljelentést kezdeményezett.

Boríókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.