Rekordot döntöttek a gólyamentők

Rekordszámú fehérgólya-fiókát gyűrűztek meg idén, és ehhez még nincsenek hozzászámolva a menhelyekre került madarak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 31. 13:08
20200526 opusztaszer golya havran zoltan magyar nemzet Forrás: Havran Zoltán/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ezerháromszáz fehérgólya-fiókát gyűrűztek meg idén az állatvédők az ország tizenhét vármegyéjében. A 248 településen 443 fészekben megjelölt madárhoz még hozzáadódnak majd a menhelyekre bekerült, a közeljövőben szabadon bocsátható, mentett fiókák – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A gólyák gyűrűzése teszi lehetővé az ornitológusok számára, hogy a madarak egyedi azonosítása révén tanulmányozzák viselkedésüket. 

A fehérgólyafészkek többsége ma már az elektromos hálózat oszlopain van, 

így nélkülözhetetlen az áramszolgáltató vállalatok közreműködése, amelyek emelőkosaras járműveket és elektromos szakembereket biztosítanak országszerte az akció sikeres és biztonságos lebonyolításához.

A szervezet 1974-es megalakulása óta koordinálja az 1908-ban megkezdett, magyarországi madárgyűrűzést, amelynek a kezdetek óta része a fehér gólyák fiókáinak jelölése. A munka 2002-ben kapott nagy lendületet a Tápió-vidékről induló, a lakosság számára meghirdetett gólya road show programmal. A megjelölt fiókák száma 2011-ben érte el először az ezret.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.