Botrányosan szállítottak le egy mozgássérültet a villamosról Miskolcon + videó

Az érintett férfi szerint a mozgássérült egyesületükkel senki nem egyeztetett a változásról.

2023. 08. 08. 14:39
20221025 Miskolc A Haon nemrég Fényes udvari otthonától belvárosi ügyintézésre kísérte a néhány hónapja elektromos kerekesszékkel közlekedő Gáll Attilát. Az 52 éves debreceni férfi előzetesen azzal kereste meg portálunkat, hogy trolibusszal egyáltalán nem tud közlekedni a városban. Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Molnár Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy rövid, de annál megdöbbentőbb videót töltött fel YouTube-oldalára Bajusz Gábor miskolci fideszes önkormányzati képviselő. A felvételen egy középkorú mozgássérült férfi arról számolt be, hogy a közelmúltban a miskolci Tiszai pályaudvaron volt ügyet intézni, és visszafelé felszállt a villamosra a Selyemréti Strandfürdőnél. Ekkor odajött hozzá a villamosvezető, aki közölte vele, hogy szálljon le, mert néhány napja nem szállíthat mopedeseket. Erről június 29-én valóban felkerült egy tájékoztató a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. honlapjára.

mozgássérült
A mozgássérültek már nem szállhatnak fel mopeddel a buszokra, villamosokra (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Molnár Péter)

 

Egyedül maradt segítség nélkül

– Én nem voltam hajlandó leszállni, erre a villamosvezető kihívta a rendőrséget, és a járőrök ki is jöttek – mondta a férfi. Hozzátette: ő arra az ígéretre, hogy majd autóval hazaviszik a mopeddel együtt, végül leszállt. Szavai szerint ezután senki nem segített rajta, így ott maradt egyedül a megállóban.

A mozgássérült férfi elmondta: amikor azt kérték tőle, hogy szálljon le a villamosról, ez több dologra alapozva tették.

Többek között azzal érveltek, hogy a férfi a mopeddel együtt nem lehet több 250 kilogrammnál. Ennek azonban állítása szerint megfelelt, mert a járművel együtt sem nyom 160 kilogrammnál többet.

 

Nem kaptak előzetes tájékoztatást

– Felhozták azt is, hogy áramtalanítani kell a mopedet, amire én kivettem a kulcsot, és mondtam, hogy megtörtént. Azzal is jöttek, hogy nem lehet a mopedet kellőképpen rögzíteni, holott a villamoson ki van építve egy olyan biztonsági öv, amely teljesen körbeér engem a járművel együtt.

A moped amúgy sem gurulna el, mert elektromechanikus fék van rajta, így ha nem nyúlok a karhoz, vagy kiveszem a kulcsot, akkor a jármű nem mozdul

– fogalmazott.

A férfi elmondta, hogy ő tagja egy miskolci mozgássérült szervezetnek, de az egyesületet előzőleg nem tájékoztatták erről a változásról. Sőt, amikor két nappal a szomorú incidense után tájékozódni próbált az egyesületnél, akkor az illetékesek csodálkozva hallgatták a történteket.


Megtört a mozgássérült férfi

A férfi a könnyeivel küszködve mondta el, hogy nem lehet elmesélni, mit érzett akkor, amikor leszállították a villamosról. Mint fogalmazott, ha ez nem vele történik, akkor el sem hiszi, hogy ez lehetséges. Elpanaszolta, hogy most is ki kellene váltania egy receptet, mert felírtak neki egy injekciót, de nem tud eljutni a gyógyszertárba, mert a villamosra nem szállhat fel.

Ráadásul hamarosan Fonyódra utazna vonattal, de egyelőre fogalma sincs, hogyan jut majd el a Tiszai pályaudvarra.

A hírek szerint a Fidesz–KDNP frakciószövetség szerdán sajtótájékoztatót tart a témában.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Molnár Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.