Brüsszelen múlik, lesz-e bölcsődei támogatás

Tízezer gyermek után tudták igénybe venni a szülők a bölcsődei támogatást több mint 2,6 milliárd forint összegben.

Munkatársunktól
2023. 08. 25. 22:24
null
Debrecen, 2022. október 18. Az országos óvodaprogram keretében elkészült Fészek Református Óvoda egyik csoportszobája Debrecenben az átadás napján, 2022. október 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország Kormánya továbbra is mindent megtesz a bölcsődés korú gyermeket nevelő családok támogatásáért, de jelenleg Brüsszelen múlik, hogy folytatódhat-e a munka világába visszatérő kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének támogatása – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) Családokért Felelős Államtitkárság. 

Kiemelik, a kormány tervei szerint ismét elérhető lesz a támogatás, melynek keretében a szabályozás szélesebb körben, magasabb összegben, kedvezőbb feltételek mellett teszi majd lehetővé a támogatás igénylését, valamint cél, hogy a támogatásra a bölcsőde fenntartójától függetlenül valamennyi bölcsődei ellátásban résztvevő kisgyermek szülője jogosult legyen, ha visszatér a munkaerőpiacra.

Az államtitkárság emlékeztet, a GINOP-5.3.11-18 elnevezésű támogatást kizárólag a kevésbé fejlettebb régiókban állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezők vehették igénybe. A kormány viszont kibővítette a támogatottak körét, és hazai forrásból lehetővé tette, hogy a 40 ezer forintos támogatás elérhető legyen az uniós célcsoportba nem tartozó Közép-magyarországi régióban élő kisgyermeket nevelő szülők számára is. 

– Ehhez költségvetési forrást biztosítottunk; fontos hangsúlyozni azt is, hogy a GINOP-5.3.11-18 projekt eredetileg csupán 2021. december 31-ig tette lehetővé a kisgyermekes szülőknek a támogatási igény benyújtását. A határidőt a kormány a család és a munka közötti egyensúly megteremtésének minél teljesebb körű elősegítése érdekében 2022. december 31-ig, majd 2023. március 31-ig meghosszabbította, ezzel is további segítségséget nyújtva a kisgyermekes szülőknek. A program keretében mintegy 10 ezer gyermek után tudták igénybe venni a szülők a bölcsődei támogatást több mint 2,6 milliárd forint összegben  – összegezte a KIM Családokért Felelős Államtitkársága. 


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Czeglédi Zsolt/ MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.