Honvédelmi miniszter: Nem az a lényeg, hogy mennyi katonánk van, hanem az, milyen kiképzést kaptak

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Tranzit fesztiválon arról is beszélt, hogy az Ukrajnában kitört háború felgyorsította a 2010-es években megkezdett haderőfejlesztést.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 08. 25. 17:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem az a lényeg, hogy mennyi katonánk van, hanem az, milyen kiképzést kaptak – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf pénteken a Tranzit fesztiválon. A honvédelmi miniszter kiért a 2010-es években megkezdett haderőfejlesztésre, amelyet az Ukrajnában kitört háború csak felgyorsított. – Magyarországon elérte a GDP két százalékát a védelmi kiadás, és ez a következő években is csak felfelé fog eltérni ettől – mondta. Hozzátette:

Ahhoz hogy a haderő egy harcolni képes és tudó, elszánt, komoly és megfelelő elrettentő erőt felmutatni képes hadsereg legyen, szervezeti kultúraváltásra van szükség.

Elmondása szerint a feladatról kell beszélni, arról a misszióról és hivatásról, ami a haza fegyveres védelme; mellé arányos kompenzációt, életpályamodellt, kiképzést és oktatást kell tenni. A területvédelmi rendszert ismertetve kifejtette, a hivatásos haderő támaszpontszerűen van jelen az országban ott, ahol a laktanyák, kiképzőbázisok vannak. Ez a haderő magas képzettségi fokú, gyorsan bevethető és az országhatárokig bármikor elmozdítható. Ezt egészíti ki a területvédelmi rendszer, amely kapillárisszerűen behálózza az országot a létrehozott területvédelmi ezredekkel járási szintig lejutva.

Forrás: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki maga is részt vett a tartalékoskiképzésen, személyes tapasztalatait osztotta meg a nyolchetes alapkiképzésről. A legfontosabbként azt emelte ki, hogy a katonaságban meg lehet tanulni fókuszálni a feladatra, és meg lehet érteni, hogy milyen azt teljes egészében elvégezni. Mint fogalmazott: a honvédségben nem lehet félig megcsinálni a melót.

 

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf  (Forrás: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.