Folyamatos a betegellátás a Semmelweis Egyetemen, a költözések ellenére is

November 1-től a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv Kórház Telephelye az egyetem tulajdonába kerül.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Semmelweis Egyetem2023. 08. 24. 17:25
Budapest, 2023. április 15. Hügieia és Aszklépiosz - a mitológiában az egészség, a tisztaság és a közegészségügy istennõje és a gyógyítás istene - szobra, Párkányi Raab Péter alkotása (2007) a Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztikai Tanszékének épületén a fõváros VIII. kerületében, a Szentkirályi utca 47. szám alatt. Az Orális Diagnosztikai Tanszék a Fogorvostudományi Kar egyik legfiatalabb tanszéke. 2011-ben az Önálló Radiológiai Részleg, az Orális Diagnosztikai Részleg és a Dento-alveoláris Sebészeti Osztály összevonásával alakult meg. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Semmelweis Egyetem (SE), az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Dél-pesti Centrumkórház júniusban megállapodott abban, hogy 2023. november 1-től a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv Kórház Telephelye a Semmelweis Egyetem tulajdonába kerül, az érintett ellátási kötelezettséggel együtt. Annak érdekében, hogy a traumatológiai ellátás térben is közel kerülhessen azokhoz a társszakmákhoz, amelyekkel szoros együttműködésre van szükség (intenzív ellátás, sebészet, képalkotás), szükségessé válik néhány intézet, klinika vagy szakrendelés költözése. Mindemellett a betegellátás folyamatos lesz az érintett klinikákon.

A Semmelweis Egyetem Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye, három fő tevékenysége az oktatás, a kutatás-innováció és a gyógyítás, ezért különösen fontos, hogy a képzési struktúrában minden tudományág megjelenjen.

A Merényi Gusztáv Kórház integrálásásával az intézmény portfóliója traumatológiai ellátással és képzési hellyel is bővül. Novembertől tehát a Gyáli út 17–19. szám alatti címről a traumatológiai ellátás átköltözik a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületébe (Üllői út 78.).

Az ellátások átszervezésének első ütemében a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ költözése a Szent Rókus Klinikai Tömbből (Gyulai Pál utca 2.) az augusztus 28-i héten kezdődik meg a Gyáli úti Merényi kórház 1-es és 4-es épületébe. A két épületrészt folyamatosan újítják fel, és év végére a klinika korábbi kapacitását bővítve mintegy 140 ágyon kezelik majd a geriátriai betegeket.

Ugyancsak az első ütemben valósul meg az Ortopédiai Klinika ambulanciáinak költözése szeptemberben, az Üllői út helyett már a Merényi Gusztáv telephely 30-as számú épületének 1. emeletén várják az ambuláns rendelésre érkezőket a Gyáli út 17–19. szám alatt.

Az ellátások szervezésének következő ütemében a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete költözik át októberben a Szent Rókus Klinikai Tömbbe. Jelenleg az intézet fekvőbetegeit a Neurológiai Klinikán látják el, az ambulancia a Központi Betegellátó Épületben üzemel, míg a laborkapacitás a Nőgyógyászati Klinikán működik, így a költözéssel az intézet mindhárom profilja egy helyen érhető majd el, a Gyulai Pál utcai tömbben.

A költözés érinti a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrumát is. Októbertől átmenetileg a fekvőbetegeket a Nőgyógyászati Klinikán látják majd el, a járóbetegeket pedig a Merényi telephely 30-as épületében. Hosszabb távon – várhatóan jövő februártól – azonban a teljes centrum a Gyáli úton kap helyet, ahol a jelenleginél több kezelés elvégzésére nyílik lehetőség.

A költözések érintik az otthonlélegeztetési részleg és a transzplantációs gondozás munkáját is. A tervek szerint ezek a Baross utcai épületben lesznek elhelyezve.

Az SE munkatársai azon dolgoznak, hogy a költözések minél zökkenőmentesebben, folyamatos és zavartalan betegellátás mellett valósulhassanak meg. A betegek az érintett klinikákon és szakrendeléseken is tájékoztatást kapnak a változásokról, de kérik a pácienseket, hogy ők is kövessék az információkat honlapjukon – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

Borítókép: A Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztikai Tanszékének épülete a Szentkirályi utcában (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.