Hatalmas állami segítséget, csaknem nyolcmilliárd forintot kaptak a falusi kisboltok

Összesen 2783 falusi kisbolt kapott a napokban több millió forintos állami támogatást, az elnyert összegeket működési költségekre fordíthatják. Közöttük 661 olyan település van, ahol csak egyetlen kisbolt működik, így azok megmentése kulcskérdés. A napokban újabb programot indítottak, ezúttal a kistelepülési civil szervezeteknek hirdettek pályázati lehetőséget. Mindkét támogatási forma a Magyar falu programon keresztül jut el a kistelepülésekre.

2023. 08. 05. 6:05
null
20230120 Kolontár Újranyílt a helyi kisbolt a Magyar falu programnak köszönhetően a Veszprém megyei Kolontáron. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem nyolcmilliárd forint működési támogatást utaltak ki a falusi kisboltok tulajdonosainak – közölte lapunkkal Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Ezzel minden érvényes pályázatot benyújtó, kistelepülésen működő kisbolt átlagosan majdnem hárommillió forint támogatást kapott a kormánytól a Magyar falu programban.

GYOPÁROS Alpár kisbolt
Gyopáros Alpár szerint kulcskérdés a falusi kisboltok megsegítése Fotó: Filep István

A politikus emlékeztetett rá: tavaly novemberben Ácsteszéren jelentették be, hogy a kormány pályázati lehetőséget biztosít a kétezer főnél kevesebb lélekszámú településeken működő kisboltoknak, ezzel támogatva azt, hogy a lakosság helyben meg tudja vásárolni a mindennapi életvitelhez szükséges alapvető élelmiszereket. Hozzátette: a koronavírus-járvány, a háború és a szankciók okozta gazdasági és társadalmi folyamatok új kihívásokkal terhelik a működő kisboltokat, a kormány célja pedig az, hogy ezek a szolgáltató egységek ne zárjanak be, és továbbra is kiszolgálják a falusi embereket. A pályázatokat január 31-ig lehetett benyújtani, majd áprilisban Gyopáros Alpár bejelentette, hogy minden érvényes pályázatot benyújtó üzletnek tudnak támogatást adni.

 

Népszerűek voltak a kisboltpályázatok

 

– Összesen 2806 kisbolt adott be érvényes pályázatot, közülük néhányan visszaléptek, így augusztus elsejéig 2783 kisbolt kapta meg az állami támogatást, átlagosan több mint 2,9 millió forintot. Így szinte mindenkinek a maximális összeget tudtuk folyósítani. A program népszerűségét és egyszerűségét mutatja, hogy a pályázatra jogosultak csaknem hetven százaléka igényelt támogatást – mondta a kormánybiztos.

Hozzátette: a pályázat 1700 település kisboltjainak megmentését teszi lehetővé. Közöttük 661 olyan település van, ahol csak egyetlen kisbolt működik, azaz ha bezárna, a kistelepülés vásárlási lehetőség nélkül maradna.

Az elnyert összegek többek között működési támogatásra, azaz rezsiköltségre, benzinköltségre, bérköltségre számolhatók el.

 

Újabb támogatást igényelhetnek

 

Gyopáros Alpár felhívta a figyelmet arra, hogy hétfőn hirdettek pályázati lehetőséget a kistelepülési civil szervezeteknek a Falusi civil alapban. – A nemzeti kormány számára a vidék érték, a falusi, önszerveződő civil szervezetek, így a polgárőrök, az önkéntes tűzoltók, a hagyományőrzők, a dalárdák, a néptáncosok, a sportegyesületek, a jótékonysági egyesületek szintén pótolhatatlan tevékenységet végeznek a kistelepüléseken – fogalmazott Gyopáros Alpár.

Összesen 661 olyan település van, ahol csak egyetlen kisbolt működik Fotó: Bach Máté

A pályázatban ingatlanberuházásra és -felújításra, gépjárműbeszerzésre, eszközbeszerzésre és programszervezésre igényelhetnek támogatást a civil szervezetek. Az igényelhető támogatási összeg felső határa ingatlanberuházásnál és -felújításnál, illetve gépjárműbeszerzésre hétmillió forint, a másik két alprogramnál kétmillió forint. A pályázati igények benyújtási határideje augusztus 31. délután kettő.

 

Hatezer civil szervezet

 

A politikus rámutatott arra, hogy 2020-ban bővült a Magyar falu program kedvezményezetti köre, és a kistelepülési önkormányzatok, az egyházközségek és tankerületek mellett az ötezer főnél kevesebb lélekszámú településeken működő, a civil törvény hatálya alá tartozó falusi civil szervezeteknek is pályázatot hirdetett a Miniszterelnökség.

Az elmúlt három évben több mint hatezer falusi civil szervezet kapott támogatást 1946 településen, a kiutalt támogatások összege megközelíti a húszmilliárd forintot. A nyertesek között önkéntes tűzoltó-egyesületek, polgárőr-egyesületek, sportegyesületek, művészeti, hagyományőrző, faluszépítő, szociális munkát végző egyesületek, jótékonysági alapítványok is megtalálhatók

– fejtette ki a kormánybiztos. Hozzátette: ezek a pályázatok is azt igazolják, hogy a kormány az elhúzódó háború és a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett.

Borítókép: Jelentős támogatást kaptak a kisboltok (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.