Hatvankét éves férfi termesztett kannabiszt, gombászók buktatták le

A beültetett területhez még jelző-riasztó rendszert is telepített.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 28. 15:26
null
Ásotthalom 2001. július 6. Nagy mennyiségû, körülbelül 15 ezer szál indiai kendert arattak le a rendõrök egy Ásotthalom melletti tanyán. A rendõrséget a pénzügyõrök értesítették arról, hogy ellenõrzésük során kenderültetvényt találtak, amelyrõl az elõzetes szakértõi vélemény azt állapította meg, hogy az kábítószernek minõsülõ, indiai kender. A tanyán tartózkodó 36 éves holland férfit õrizetbe vették, és megkezdõdött a vizsgálat ügyében. MTI Fotó: Németh György Fotó: Németh György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vettek egy 62 éves férfit, aki kannabiszt termesztett a Kálló és Vanyarc közötti erdőben – közölte a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Múlt hét kedden gombászók találtak rá a kannabisztövekre az erdő egyik tisztásán. A bejelentés után, a terület visszatérő ellenőrzésénél 

a rendőrök elkaptak egy 62 éves férfit, aki a csaknem 80 négyzetméternyi területre ültetett 23 tő kannabiszt gondozta.

A rendőrök az elkövetőnél a növények szakszerű ápolására szolgáló eszközöket – kézi permetezőt, gombaölőszert, kötegelőt, növénytámasztó karókat –találtak, 

sőt a férfi a növények gondozási helyét jelző-riasztó rendszerrel is ellátta.

A rendőrség közölte: az igazságügyi botanikus szakértő előzetes szakvéleménye alapján a férfi által gondozott növények THC hatóanyaggal rendelkeznek, amely kábítószernek minősül. A pásztói nyomozók a férfit kábítószer birtoklása miatt gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették.

Könnyű összekeverni a töveket

A kender és a kannabisz (más néven marihuána) mindössze abban egyezik meg, hogy mindkettő a Cannabis Sativa L. növényfajból származik – írja az aidvian.hu. A weboldal rámutat arra, hogy a félreértések elsősorban abból adódhatnak, hogy a Cannabis növény a jellegzetes 7 ágú levéléről ismeretes, amiből szinte automatikusan mindenki a pszichoaktív hatásra, a „betépett állapotra” asszociál. 

A legegyszerűbben úgy fogalmazható meg a különbség, hogy a kannabisz, a növény pszichoaktív fajtájának jelölésére szolgál, míg a kender annak egy nem pszichoaktív változata – írták. Rámutattak: a törvényesség kérdése az adott termékben lévő THC mennyiségétől függ. 

Napjaink erre vonatkozó törvénye szerint ha a Cannabis növény legfeljebb 0,2% THC-t tartalmaz, akkor az kendernek minősül. A növény azon fajtája, amely átlépi ezt a THC tartalmat, már illegálisnak számít hazánkban.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Németh György)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.