Európa legnagyobb tűzijátéka volt a Szent István-nap fénypontja + galéria + videó

Az ünnepi tűz- és fényshow ezúttal is a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit keltette életre.

Magyar Nemzet
2023. 08. 20. 21:04
tűzijáték
Fotó: Csudai Sándor/Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az augusztus 20-i nemzeti ünnep fénypontjának számító tűzijáték. Lenyűgöző látvány koronázza meg az idei Szent István-napi ünnepet a nemzet fővárosában, miután egy minden eddiginél összetettebb tűzijátékshow látható, mely a maga nemében egyedülálló Európában.

A programot 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fény- és lézerjáték, épületfestés, a Duna vizén elterülő, tűz alkotta virágszőnyeg, illetve közel kilencszáz drón teszi felejthetetlenné. A tűzijáték rakétáit 230 indítási pontról – köztük hét folyami uszályról és 65 pontonról – lövik fel a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

Emellett 896 drón formál gyönyörű alakzatokat a magyar történelem jelképeiből. A drónbemutató a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlik, így a látogatók Budapest számos pontjáról kiválóan láthatják az előadást. Az ünnepi tűz- és fényshow ezúttal is a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit kelti életre, középpontjában azzal a meghatározó mozzanattal, amikor Szent István király a koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A zenei aláfestéssel és szöveges narrációval kiegészülő produkció hét tételében a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás, a keresztény-pogány háborúk kora elevenedik meg, illetve a hit és a remény, amelyek a magyarság múltját és jelenét egyaránt meghatározzák.

Az idei tűz és fények játékát – mely Európa legnagyobb ilyen show-ja – olyan ismert szakemberek álmodták meg, mint a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó, valamint a művészeti koncepciót előkészítő Iványi Árpád és Réti Barnabás. A legismertebb nemzeti klasszikusok műveit megidéző zenei aláfestés pedig Elek Norbert munkája.

Annyit ígérhetek, hogy látványos show lesz!

számolt be az idei tűzijátékról lapunknak Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Borítókép: Szent István-napi tűzijáték (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.