időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Bakondi György: Újabb jelentős migránshullám veszélyezteti Európát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.23. 20:42 2023.09.23. 20:59
Bakondi György: Újabb jelentős migránshullám veszélyezteti Európát

Minden fő útvonalon megnövekedett az Európába tartó migránsok száma, a görög szigeteknél már a hat-nyolc évvel ezelőttihez hasonló aktivitás figyelhető meg, ez pedig a balkáni útvonalon Magyarországra érkezők számában is látszik – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szombaton.

Újabb jelentős migránshullám veszélyezteti Európát, ami miatt az olaszok zárt táborok építésébe kezdtek, a déli határ túloldalán pedig mindennapossá váltak az összetűzések a migránscsoportok között, továbbá a magyar határőrök naponta mintegy ezer migránst akadályoznak meg az illegális határátlépésben. Eközben Brüsszel ultimátumot adott a tagállamoknak a migrációs paktum ügyében

– hangzott el a műsorban.

Bakondi megerősítette: a migránsok száma mind a három fő – a spanyol, olasz és görög-balkáni – útvonalon megnövekedett az utóbbi időszakban, de különösen a görög szigeteknél figyelhető meg jelentős - a hat-nyolc évvel ezelőttihez hasonló – aktivitás. Mindez a teljes balkáni útvonalra kihat, így jelentős a terhelés a délszláv államokon és a magyar határon is.

Megjegyezte: 

csak pénteken mintegy ezer főt kísértek vissza magyar határőrök a kerítés túloldalára, s az is látszik, hogy sokan Románia felől próbálnak bejutni Magyarországra, illetve Nyugat-Európába.

A szakember felidézte: megjelent az unió migrációs csomagjára vonatkozó elgondolás, amelyet az EU belügyekkel foglalkozó tanácsa minősített többséggel megszavazott, s amelynek értelmében legalizálnák az illegális bevándorlást.

Bakondi György figyelmezetett: mindezt úgy kell elképzelni, hogy 

az embercsempészek által elindított illegális migránscsoportokat legálisan beengednék Európába, és ezután szétosztanák a bevándorlókat az egyes tagállamok között.

Bakondi György szerint példátlan és felfoghatatlan lenne az az eljárás, amelynek során akár bűnözők, terroristák is szabadon, ellenőrzés nélkül bejuthatnának Magyarországra és az Európai Unióba.

Leszögezte: 

a magyar kormány elutasítja az új terveket, amelyek megvalósítását szövetségeseivel igyekszik megakadályozni, s elérni azt, hogy a balkáni útvonalon érkezőket az Európai Unió határaitól minél távolabb megállítsák.

Hozzáfűzte: a többi EU-s nemzetállam részéről is egyre nagyobb az ellenállás az új brüsszeli tervekkel kapcsolatban.

Borítókép:  Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (Fotó: Mirkó István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.